galéria megtekintése

Habemus?

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 22. számában
jelent meg.


Nagy N. Péter
Népszabadság

Miközben Ferenc pápa nagypéntek este a római Colosseumnál a keresztutat vezette, Konrad Krajewski pápai főalamizsnás és Diego Ravelli pápai szertartásmester végigjárta a Termini római központi vasúti pályaudvaron éjszakázó hajléktalanokat, és mindegyiküknek egy-egy borítékot adott át. Ebben a pápa húsvéti üdvözlete volt és fejenként 50 euró (több mint 15 ezer forint) készpénz.

Vajon hány szavazatot kapott volna Ferenc pápa, ha nem a bíborosoké a választás joga?

Ugyanezt kapták egy másik római pályaudvaron, valamint a Santa Maria Maggiore-bazilikánál lévő hajléktalanok is – írta az MTI.

 

A hírügynökség belföldi tudósítóinak nem volt módjuk ilyen tartalmú hírt adni. Bajban lettek volna a katolikus egyház alamizsnásai, ha éppen így kellett volna segíteniük azokon, akiknél – Ferenc fordulatával élve – a szegénység nyomorúságba fordult.

Életvitelszerűen ugyanis nem tartózkodhat nálunk hajléktalan nyilvános helyen. Igaz, a menhelyekre mehettek volna. De nagyon sokan máshol vannak. Csak ők tudják, hol.

Közvetlenül nehéz tehát aprópénzre (ha az 50 euró aprónak számít) váltani mindazt, amit ez a római pápa mond és tesz, pedig néha mintha kifejezetten felénk fordulna.

„Jézus elsietett elítélése közönséges vádakból áll, felületes ítéletek a nép körében, gyanúsítgatások, előítéletek, melyek bezárják a szívet, és rasszista, kirekesztő, és a »selejt« kultúráját teremtik meg névtelen levelekkel és szörnyűséges hazugságokkal. A megvádoltak mindjárt az első oldalra kerülnek, a felmentettek az utolsó oldalon végzik” – nagypénteki ez az üzenet.

Nehezebb talán a katolicizmus nyelvére visszafordítani, mint a civil értelmével szembenézni.

Még mindig felénk fordulva folytatja: „A börtön manapság túlságosan is távol van, elfeledve és elutasítva a civil társadalomtól. Ott vannak a bürokrácia képtelenségei, az igazságszolgáltatás lassúsága. Kettős büntetés ez a túlzsúfoltság: súlyos bűn, igazságtalan elnyomás, mely felemészti a húst és a csontokat. Némelyek – sokak! nem teszik ezt… Amikor pedig egy testvérünk kiszabadul, úgy tartjuk őt, mint »börtönviseltet«, bezárva előtte a társadalmi és munkahelyi megváltás ajtajait”.

És akkor csend... Amíg ugyanebbe a húsvétba bele nem kiált egy magyar közfőméltóság, Kövér László (Pápa szülötte, ó, de rossz szójáték!), aki szerint például Gyurcsány Ferenc és csapata a csekistákhoz hasonlít, akiktől semmi jó nem várható. Kegyetlenek, aljasok és mindenkin átgázolnak, ugyanúgy uszítanak, mint mások a jobbszélen.

Így mondja a magyar parlament mostani és bizonyára leendő elnöke, egy olyan pártról szólva, amelynek négy képviselője lesz ott, ahol neki 133.

Vajon hány szavazatot kapott volna Ferenc pápa, ha nem a bíborosoké a választás joga, hanem mondjuk – ha csak arányos részben is – a miénk? Az az ember, aki a könyörületesség nevében bebocsátást kér az emigránsoknak. De aki tudja és bevallja, hogy nagy és nehéz az elszigetelődés szédületének kísértése.

És mondhatjuk-e mi is, hogy „habemus papam”, hogy van pápánk? Vagy inkább csak azt, hogy: legyen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.