galéria megtekintése

Ha végre itt a nyár

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 29. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Egy nappal azelőtt, hogy a miniszterelnök személyesen mondott köszöntőbeszédet egy magyarországi fuvarozócég balatonvilágosi üdülőjének avatóján, ötven kilométerrel arrébb, Bogláron három intézetis kamasz lány ételt lopott. A saját gyermekotthonuk konyhájának ablakát törték be, bemásztak, s a polcokról szalámit, csokit, müzlit, sajtot, kenyeret, üdítőt, pudingot, mogyorókrémet, tejet, vajat és almát csentek el. Mindezt táskába rakták, a cuccot pedig az otthonban lévő társaik „néhány lepedőt összekötve” felhúzták az emeletre. A zsákmány egy részét még ott helyben közösen megették, a maradékot pedig az ágyneműtartóba rejtették.

Mindebből rendőrségi ügy lett, a lányokat gyanúsítottként hallgatták ki, a közlemény szerint a bűncselekmény elkövetését beismerték, egyelőre szabadlábon védekezhetnek.

A miniszterelnök legelőször is azt mondta: semmilyen beszéd nem versenyképes magának a helyzetnek a beszédességével, mert az elmúlt másfél évtizedben még nem fordult elő, hogy egy magáncég úgy döntsön, a termeléséhez közvetlenül nem kapcsolódó módon – egy kicsit a régi idők hangulatát is idézve – vállalati üdülőt hoz létre. Lám, lehet úgy versenyképesnek lenni a nemzetközi térben, hogy „nem kell letaposni az alkalmazottakat, emberszámba lehet őket venni, meg lehet őket fizetni, ki lehet őket képezni, gondoskodni lehet az előmenetelükről, mi több, még abban is segítséget lehet nekik nyújtani, hogy kipihenhessék magukat, jó közérzetük legyen, és a cég sikereit saját, közös sikerüknek is érezhessék”.

 

Elképzeltem a rendőrök arcát, ahogy pakolják ki a lányok táskájából az ételt.

Mondjuk a tejet.

Vajon zacskós volt vagy dobozos? Az utóbbira tippelnék, abból is a másfél százalékos tartósra, amit időnként százötven forintért meg lehet venni a hipermarketek akcióiban. A gyerekotthonnak nemigen lenne pénze három és fél százalékos teljesre, netán „bióra”.

A miniszterelnök azt is megígérte, ha már itt van ez az üdülő, a kormány mindent megtesz azért, hogy a nyár is megérkezzen. Lázár miniszter tegnapi sajtótájékoztatóját nézve magam is elhiszem, hogy ez a kormány képes elkergetni a felhőket a fejünk felől, és előrángatni mögülük a napot. Hiszen, mint szavaiból kiderült, azt is nekik köszönhetjük, hogy kevesebben halnak meg most, mint annak előtte. Tudjuk, kinek előtte, nem kell ragozni. S még hozzátette: halhatnának még tízezerrel kevesebben, ha jobban működne az egészségügy. El sem hiszem, hogy ez a mondat tényleg elhangzott, de most, hogy immár vállalati üdülők formájában is térnek vissza a régi szép idők, a kijelentést betudhatjuk az Angi Vera-i önkritika finom átlényegülésének, netán az igazság véletlenszerű kibuggyanásának, ami a legnagyobb odafigyelés mellett is bekövetkezhet olykor-olykor.

Reméljük, az újonnan avatott üdülőben nyaraló alkalmazottak is kevésbé halnak majd, tovább javítva az amúgy is egyre javuló statisztikákat. Szintén tegnapi hír, hogy egy kiskunfélegyházi tejüzemből „kukának” álcázva lopták ki a sajtot az alkalmazottak: volt is nagy lakoma otthon az eidamiból, ementáliból meg trappistából, de – szól a hír – végül fülön csípték a zsiványokat. Úgyhogy van most elég gondjuk a rendőröknek.

Lassan nekik is kellene építeni egy vállalati üdülőt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.