galéria megtekintése

Ha röpül a világ

Ahol mindent szabad, ott senki sem szabad. Ahol bárki bármit megtehet bárkivel, ott mindenki a kiszolgáltatottság rabja. Nincs teljes szabadság. És teljes biztonság sincs. Bűnözés- és gyilkosságmentes ország nem létezik. Egyikünkről sem lehet abszolút biztonsággal kijelenteni, hogy nem fogja veszélyeztetni akaratlanul vagy akarattal más biztonságát, az abszolút biztonsághoz tehát mindenkit megelőzési célból meg kellene fosztani a szabadságától. A bal­esetmentes közlekedés egyetlen lehetősége, hogy senki ne közlekedjen semmivel sehová. Ha nem mondunk le a mozgási szabadságunkat hatalmasan kitágító, olcsó és tömeges légi közlekedésről, akkor számítanunk kell rá, hogy időnként jő egy sötét pillanat, amikor valahol egyszerre több száz mit sem sejtő ártatlan ember meghal. Emberi mulasztás, körülmények fatális összjátéka vagy gyalázatos merénylet miatt. Sok mindent tehetünk azért, hogy az ilyen pillanatok esélyét csökkentsük, de nem tehetünk annyit, hogy nullára csökkentsük. Ha nem mondunk le a jelenkor adta hatalmas mozgásszabadságunkról, akkor behatároltuk biztonságunk erősítésének lehetőségeit. És így van ez minden szabadságunkkal s emberi jogunkkal. A hit szabadságával, az egyének s velük együtt az egyének egyházainak egyenjogúságával is.

„Szinte senki nem mert eddig ilyen világosan fogalmazni, mint ez az iraki katolikus pap, aki testén ­viseli az iszlám sebeit.” Ezekkel a szavakkal adták közre a Szeretetfolde.hu nevű katolikus honlapon Douglas Al-Bazi szavait. Ez a borzalmas dolgokat látott és megélt pap hevesen tagadja, hogy létezne más iszlám is, mint amely őt és közösségét üldözi. Így inti európai hitsorsosait: „Ébredjetek fel! A halálos kór ajtótok előtt áll. Benneteket is meg fognak semmisíteni. Mi, Közel-Kelet keresztényei vagyunk az egyetlen csoport, aki a Gonosz arcát láttuk: az iszlámot.” Az erbili plébános szövege alá egy kommentelő bemásolta az egyik legtekintélyesebb szunnita vezető, a párizsi tömeggyilkosságok után is azonnal fellépő Ahmad Tajjib nagy imám által kezdeményezett tavalyi kairói iszlám–keresztény konferencia nyilatkozatát: „Minden olyan fegyveres csoport és szektariánus milícia bűnös gondolatban és lázadó viselkedésben, amelyik a gyűlöletet és a terrorizmust használja – hibásan – a vallási vélemények alátámasztására. Ez egyáltalán nem az igaz iszlám. A hívők terrorizálása, az ártatlanok legyilkolása... emberiség elleni bűn... és az iszlám teljesen és általánosan elítéli ezeket.”

Iszlámból is, kereszténységből is, zsidóságból is van mindenféle, s mindegyik igazinak véli magát. Senkinek nincs rá joga, de nincs is rá szükség, hogy kívülről eldöntse, melyik az igazi. Valamennyi szent ira­taiból, a Koránból is, a Bibliából is kiolvasható, hogy a más hiten lévőket el kell pusztítani. Valamennyi történetében ott van ennek a pusztításnak, önpusztításnak a gyakorlata. És valamennyi jelenében ott van ennek tagadása. Ami ma szélsőséges, évezredeken át természetes volt. És fordítva. Egyértelmű, hogy kik vannak a demokratikus, tehát felekezetileg semleges, szekuláris államok törvényein belül, és kik vannak kívül. És az is egyértelmű, hogy akik azt követelik, hogy bármely felekezetet nyilvánítsanak nemkívánatosnak, hogy különbséget tegyenek emberek, honpolgárok és menekültek között felekezeti alapon, hogy bármely felekezet jelenlétét adminisztratív eszközökkel erősítsék vagy gyengítsék, azok a szekuláris állam, a demokrácia és a szabadság ellenségei.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.