galéria megtekintése

Ha önként befogjuk

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 12. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Azt magam sem gondoltam, hogy tízezrek vonulnak majd a Kossuth térre tiltakozásul a miniszterelnök sajtósának a szó szoros értelmében gyomorba vágó kommunikációs technikája miatt, de azért nagyobb balhéra számítottam, mint amekkora kikerekedett az ügyből. Merthogy semmiféle balhé nem lett belőle. Azt sem gondoltam, hogy L. Simon László pártállami időket idéző beszólása a Hír TV munkatársának, hogy nehéz lesz az élet a Hír TV-nél, ha ilyeneket kérdez (tudniillik, hogy mikor készül el végre az ünnepélyesen már kétszer is átadott Várkert Bazár), a Miniszterelnökség államtitkárának bukásához vezet. Nevét adta a reklámadóhoz, mozdíthatatlan.

Legalább valamelyik főnöke nyilvánosan rápiríthatott volna a látszat kedvéért. De nem. És persze az ellenzék sem szólította fel lemondásra L. Simont, sem a miniszterelnököt arra, hogy rúgja ki. A Blikk újságírójának a telefonját karhatalmilag lefoglaló katonai ügyészség akciója sem érte el a legfőbb ügyészt máskor naponta lemondásra felszólító ellenzék ingerküszöbét.

Az újságíró-szövetségek határozott hallgatása pedig már szinte önmagáért beszél. Meglehet, addig léteznek, amíg hallgatnak, de ha állandóan csak hallgatnak, egy idő után olyan lesz, mintha nem is léteznének.

 

Akinek eddig esetleg kétségei lettek volna afelől, hogy a pártok számára a sajtószabadság nem más, mint zavaros demokratikus izé, amit hangoztatni illik, ellenzékben harcolni is kellene érte, de azért nem szabad túlságosan komolyan sem venni, nehogy elkanászodjanak az újságírók, és mindenbe beleüssék az orrukat…, szóval akinek kétségei voltak, hogy a pártok így gondolkodnak a sajtószabadságról, az most meggyőződhetett róla, hogy de.

Véletlen sem nyitják ki a szájukat a megfenyegetett kormánypárti újságírókért. Nem tudom, hogy nem látják vagy nem akarják látni, vagy egyszerűen csak nem érdekli őket, hogy ha ütnek, ha fenyegetnek, ha rendőröket hívnak intézkedésre, akkor nem a kormánypárti vagy az ellenzéki vagy az akármilyen sajtót fenyegetik, hanem a sajtót és annak szabad működését.

Huszonöt éve az Alkotmánybíróság után a sajtó élvezte a leginkább az emberek bizalmát. Még az új pártok sem annyira. Negyedszázad alatt sikerült leküzdenie a szakmánknak magát a pártoknál is mélyebbre a szavahihetőség terén. Ma már magunkért sem tudunk kiállni. Rutinból letudósítjuk, hogy mi történt a kollégával, és ennyi. Akit gyomron vágtak, megfenyegettek, rendőri ruházatátvizsgálásnak vetettek alá, elkönyvelheti, hogy egy napig kicsit odafigyelnek rá a kollégák, de azért nem szakad meg senki a szolidaritástól.

Na, ez az út nem vezet sehova. Aki önként befogja a száját, amikor még beszélhetne, és mások baját elintézi annyival, hogy „majd kárpótolja őket a kormányuk”, az pont olyan, mint a politikusok. Érdek-, percember. Mert a bevitt gyomros nemcsak a fotósnak szólt, hanem mindannyiunknak, ahogy L. Simon fenyegetése is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.