galéria megtekintése

Ha nagyon ugrálsz

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 20. számában
jelent meg.


Aczél Endre
Népszabadság

Hajdanán, amikor Londonban lezajlott a nevezetes rágalmazási per a holokauszttagadó David Irving történész és amerikai kolléganője, az őt „besározó” Deborah Lipstadt között, furcsállkodva ütköztem bele az angol jogrendnek abba az előírásába, hogy az állítólagos rágalmazónak kell a bíró előtt bizonyítania: nem valótlant, hanem valós dolgokat állított. Egyszóval: a „megrágalmazottnak” nem kellett törődnie a védekezéssel.

Irving balszerencséjére Lipstadt seregnyi kiváló történészt vonultatott fel tanúként a maga igazsága mellett, és győztesen került ki a perből. A bíró csúnyán „elmeszelte” Irvinget. Arra, amit valóságbizonyításnak neveznek, a magyar jogrend is módot ad, föltéve, hogy egy bíró így rendelkezik. Ebből adódóan előállhat olyan helyzet, hogy a Vida kontra Goodfriend ügyben az alperes amerikai kényszerül bizonyítani a maga igazát.

Mivel az Orbán-kormány állandóan „bizonyítékokat” kér Amerikától, valóban megeshet, hogy a törvénykezésnek ebben a szakaszában a diplomatának (ha engedélyt, felhatalmazást kap otthonról) elő kell állnia valamilyen terhelő bizonyítékkal. Noha őszintén szólva én erre igen kicsi esélyt látok, jónak gondolom rámutatni, hogy ennek a kikényszerítése a lehető legingoványosabb talaj, amelyre a magyar fél tévedhet.

 

Tudniillik a jelekből ítélve – amelyeket már több száz internetes kommentelő is kikockázott – Vida Ildikónak és a mögötte állóknak sejtelmük sincs arról, hogy az amerikaiak mit tudnak valójában. Mi az, amit csak akkor volnának hajlandók elárulni (esetleg még így is csak nagyon kis részben, forrásaikat óva), ha Vida vízumért folyamodik, és annak elutasítását majd megindokolják? Egyet tudunk: az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) technikai apparátusa megfelelő volt még egy baráti ország kormányfője mobiltelefonjának lehallgatásához is.

A felderítésnek annyi műszaki eszköze van a kezükben, amennyit nem szégyellnek. Én Orbánék helyében óvatosabb lennék. Mert Mr. Goodfriend nyilvános vallomásából kiderülhetnek olyan dolgok is, amelyek nemhogy a NAV elnöke, hanem nála magasabb pozíciójú emberek korrupciós „érintettségét” is feltárják. Látom, egy dologra nem figyelnek, vagy ha igen, rosszul reagálnak. Születőben van valami, amit én Obama-doktrinának neveznék.

Hogy tudniillik a kelet-közép-európai országokban elharapózó korrupció az Egyesült Államok nemzetbiztonságát fenyegeti, tehát akciótervet léptetnek életbe e jelenséggel szemben. Ezt egyébként Sarah Sewall külügyi államtitkártól tudjuk, kinek idevonatkozó bejelentését a magyar szuverenitás sérelmére hivatkozva külügyminisztériumunk máris kikérte magának. Vajon miért? Képtelen az apparátus a korrupció és az amerikai nemzetbiztonsági érdek közötti összefüggést megérteni?

Akkor hadd utaljak arra, hogy egy határ menti magyar önkormányzati tisztviselő illő javadalmazás fejében felbecsülhetetlen értékű magyar állampolgársághoz és útlevélhez juttat(hat) olyan orosz és ukrán személyeket, akik fölötte nemkívánatosak volnának az Egyesült Államokban, ám ahová ennek az okmánynak a birtokában immár vízum nélkül utazhatnak be. Ez nem Vida-ügy, nem Közgép, nem Mészáros Lőrinc, sokkal több annál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.