galéria megtekintése

Ha

10 komment


Megyesi Gusztáv

A futballban nincs értelme a „ha” kezdetű mondatoknak, mondta valaki egyszer, s azóta ezt szajkózzuk. Már miért ne volna értelme? Vénségemre kezdek rájönni, hogy de hiszen mióta az eszemet tudom, a „ha az a kapufa a végén bemegy” tartalmú gondolatfutamokból élünk, ez ad erőt, reményt a jövőre nézve vereségek, kiesések után, amikor vigaszra van szükségünk.

Ha annak idején, 1962-ben a chilei vb-n Latisev gólnak ítéli Tichy gólvonal mögé csapódó lövését, akkor brazil-magyar döntő van. Ha négy évvel később Rákosi berúgja azt a fájóan nagy helyzetét az oroszok ellen, szintén meg se állunk a döntőig. Tovább nem folytatom, nem is illene, a Hősök terén tízezrek ünnepelték hétfőn az Eb-n a nyolcaddöntőbe jutott válogatottat, s nem is az eredményt, hanem az emberemlékezet óta nem tapasztalt hozzáállást,  hogy van végre csapatunk,  hogy sikerült visszatérnünk ebbe a futballnak nevezett sportágba, pedig azt hittük, ez már soha nem fog sikerülni.

Ám amíg a Hősök terére nem értek a játékosok, egyre-másra jutott eszembe a belga meccs, a sok ha. Hogy rendben van, klasszissal jobbak a belgák, ám mi van akkor, ha Kleinheisler nem sérül meg már a meccs előtt, ha aztán a pályán Dzsudzsák vagy Lovrencsics lövése beakad, vagy a második félidőben a belga tudásfölény ellenére is kiegyenlítünk, hiszen volt rá tíz percnyi esély. A végét nem is merem felhozni. Ünneplés közben blaszfémia emlékeztetni, hogy a null-négy azért nagyon nagy zakó, olyan megalázás-íze van, a magyarok beleszaladtak a késbe, holott ha 0-3-nál Elek szépít, az már azért vállalhatóbb eredmény, ám nagyon elhagytuk magunkat  a végére.

 

Azzal azonban, hogy Elek berúghatta volna, hogy Szalai befejelhette volna, reményre is lel a szurkoló. Szeptembertől kezdődnek a vb-selejtezők, új csapat épül. Mégis az ember úgy hiszi, hogy Király ősszel is kivédi az ellenfél szemét, Gera lövése megint beakad a portugáloknak, Juhászt nem fejelik le. Ez így lesz, mert így kell lennie, mert így kívánjuk, holott egészen nagy valószínűséggel se Király, se Gera, se Juhász nem vállalja már a vb-selejtezőket, s még az se biztos, hogy Storck kapitányt nem viszik el egy mesés ajánlattal. 

De a futball ettől is futball: a mérkőzésnek a lefújás után sincs soha nincs vége, minden meccsben benne van kicsit a következő, amin már győzni fogunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.