galéria megtekintése

Gyurcsány esélye

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 06. számában
jelent meg.


Aczél Endre
Népszabadság

Noha a baloldalinak – vagy demokratának – mondott magyarországi politikai tájkép rendkívül színes, én a politikai rokonszenvet inkább egyneműnek látom. Figyelmes közönsége vagyok a könnyebbség kedvéért antiorbánistának mondható lapoknak, televízióknak, rádióknak és különös figyelemmel olvasom/hallgatom a kommentelőket, betelefonálókat.

Azt tapasztalom, hogy lett légyen szó akár e lap, akár a 168 Óra olvasóiról, az ATV nézőiről, különösen pedig a Klubrádió hallgatóiról, ezek az emberek – kimondva vagy kimondatlanul – „gyurcsányisták”. Azt ugyan nem mondanám, hogy antipátia kíséri mondjuk Tóbiás József, Karácsony Gergely, Bokros Lajos, Szigetvári Viktor és más, az Orbán-ellenes tábor jelentékeny alakjainak a megnyilatkozásait, de azt se, hogy ők egyenként vagy együttesen izgalomba tudnák hozni a mai kormány visszaszorításáért imádkozókat.

Erre egyedül – változatlanul – Gyurcsány Ferenc képes. Tisztelem őt, de a bennem felgyülemlett tapasztalatok okán ellene vagyok a vezérkultusznak. Márpedig az övé ilyen, akárcsak a túloldalon Orbán Viktoré. Ez az ország erre – megváltókra – van berendezkedve. Igaz, „igehirdetésben” Gyurcsány messze elmarad Orbán mögött, de a száját se kell kinyitnia. Ha mégis megteszi, a korábbinál jóval szúrósabb modorban nyilatkozik a miniszterelnökről és rendszeréről, s ezt a tábora nagyon jól fogadja.

 

Fogékony rá, és még a DK elnökénél is erőteljesebb szavakkal fordul Orbán ellen. Ennek – pillanatnyilag, az idei választásokból és a közvélemény-kutatásokból ítélve – kevés a hatása. A Budapestre és néhány nagyvárosba beszorult antiorbánista értelmiség se létszámban, se befolyásban nem versenyképes a Fidesszel, illetve a Fidesz-médiának a kisebb településekre, a kevésbé iskolázott emberekre gyakorolt erőszakos hatásával.

Gyurcsány nem áltatja a híveit azzal, hogy akár néhány éven belül is lebonthatja az Orbán-piramist. Ehelyett a pártját építi, mely különös alakzat. Politikai otthont kínál mindenkinek – legyenek akár hajdani MDF-esek, SZDSZ-esek is – akinek nem tetszik a „maffiaállam” vagy a „magyar polip”. Egykori pártjával, az MSZP-vel szemben legfeljebb csöndes kíméletet mutat. Aminek az az oka, hogy onnan remél lehalászható híveket, olykor királyi vadakat.

Tudja, hogy dacára a Fidesz mindmáig tartó karaktergyilkossági kísérleteinek, az MSZP nem felejtette el őt, a tagság nem ellenséget, inkább barátot lát benne. Sőt ennél valamivel többet: még szocialisták között is látens meggyőződés lehet, hogy ha valaki, valamikor, akkor Gyurcsány az, aki képes legyőzni Orbánt. A mai vezetés nem. És hogy Orbán egyedül tőle fél.

A szoci pártszakadás, mely Bokros Lajos főpolgármester-jelölésekor bekövetkezett, nem teszi valószínűtlenné, hogy olyan személyiségek, mint Kunhalmi Ágnes valóban átigazoljanak a DK-ba, és ördöge van annak, aki úgy hiszi, Gyurcsány boldogan befogadja majd Bokrost is. Ezek nem bizonyosságok, hanem lehetőségek. Egy profi, mint Gyurcsány, élni fog velük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.