galéria megtekintése

Győztes publikumok

0 komment


Nagy N. Péter

Azt gondolom most, hogy Portugália jut tovább este a lengyelek ellen. A nyomtatott lap olvasója reggel már tudni fogja, igazam van-e. Nem tippmix-, hanem közönség-alapon tartom esélyesnek a portugálokat.

Emlékezzünk még egyszer, utoljára az egyik halálcsoportra, amely szakmai alapon is magára vehette volna ezt a nevet, de csak mint az életveszély állandó hordozója szolgált rá. Itt verekedtek ugyanis az amatőr módon, de lendületesen randalírozó angol drukkerek és a kötelékben, szinte reguláris szervezettséggel támadó orosz meccsharcosok. Őket a rendőrök fékezték meg úgy, ahogy, csapataikat az ellenfelek. Könnyedén. Kiesett mindkét csapat. Nem véletlen az egybeesés. Rossz csapatnak rossz a közönsége és fordítva.

De még egy jó válogatottat is le tudnak húzni hozzá méltatlan nézőtéri bandák. A horvátokat könnyen lehet, hogy e logika mentén veszítette el az Európa-bajnokság. Varázslatos csapat találkozott egy durva mag által dominált közönséggel. Az utóbbi győzött.

 

A megfigyelés érvényessége időlegesen csökken. Olyasmiről a világ nem hallott még ugyanis, hogy kegyetlen spanyol futballhuligán. E nép, amely még a bikát is szereti, amelyet más stadionokban üdvrivalgás közepette döfnek le, a labdarúgó pályán sem képes gyűlölni sem ellenfelet, sem annak kísérőit. De általában legyőzi őket. Most nem. De ha buktak is, előtte fél évtizeden át még válogatott szinten is mindent nyertek, klubjaiknak pedig most is előre köszön Európa. E közönség nélkül ez nem lehetne így. És a portugálok lovagiasság és játékimádat tekintetében nem különböznek a spanyoloktól, míg a lengyel futballdrukker a kontinens legfélelmetesebb jelenségei közé tartozik. Ezért vagyok biztos a portugál győzelemben.

Mi, magyarok ebben az összevetésben legalább olyan átalakuláson mentünk keresztül, mint a pályán, a játékban. Amíg nem volt csapatunk, a világ legkellemetlenebb jelenségei tartozott a törzsközönségünk, a válogatottat, a klubokat agyonbüntették miattuk, a válogatottat zárt kapus meccsre büntették.

Amikor megérkeztek Franciaországba a magyar fekete trikósok, mértékadó újságok horkantak fel őket látva. Náciveszélyről írtak. Aztán elkezdett a csapat futballozni, a közönség pedig vele ment. Vagy fordítva, leginkább pedig kölcsönhatásban. Úgy búcsúztunk ettől az Eb-től, hogy nemcsak játékosainkat, de jórészt nem profi, hanem örömközönségünket is felfedezte Európa. Elnyelte a tömeg a fekete trikókat, vagy azok is nemzeti színűvé váltak, mindenesetre a negyedik meccs után rossz szó nem hangzott az oly kevés bizalommal fogadott magyar közönségről.

Itt is elkezdődött valami jólesően izgalmas.

S ezen már az sem tudna változtatni, ha este a lengyelek jutottak volna tovább és a luzitán drukkerek lebontották Marseille-t, ami persze lehetetlen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.