galéria megtekintése

Gyorsuló változások

5 komment


Horváth Gábor

Mit szeretne az olvasó, minek tartsák, bolondnak vagy aljasnak? Nincs más választás, csak ez a kettő. Nézzék inkább naiv, az emberek jobbik énjében, a demokrácia felülkerekedésében bízó, minden visszaesés és nehézség ellenére derűlátó álmodozónak vagy haszonleső, a változástól való örök félelmet kihasználó, a jövőtől rettegőket hamis ígéretekkel félrevezető, a cél eléréséért akármilyen eszközt bevető manipulátornak? Az Egyesült Államok helyzetéről mondott nyolcadik, egyben utolsó beszédében Barack Obama az első lehetőséget választotta.

Már azzal is, hogy elnöki vendégként egy szíriai menekültet is odaültetett a first lady, Michelle Obama kongresszusi páholyába, egy széket pedig jelképesen üresen hagytak a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok áldozatainak emléke előtt tisztelegve. Ha van ma Amerikában az embereket megosztó ügy (és van), akkor ez a kettő az. Az elnök azonban nem megkerülte, hanem vállalta a vitát. Nem tett úgy, mintha félni kellene tőle, ellenkezőleg, hangsúlyozta, mennyire fontos a nézetek ütköztetése.

Amikor pedig arról beszélt, hogy el kell utasítani az embereket faj vagy vallás alapján megbélyegző politikát, így folytatta: „Ez nem politikai korrektség kérdése. Azon múlik, megértjük-e, mi tesz minket erősebbé." A képviselőház republikánus elnöke, az Obama mögött a beszédet majdnem végig szkeptikus félmosollyal hallgató Paul Ryan ezt megtapsolta. Az elnök konklúziója: „Nem tesz minket védettebbé, ha politikusok a muszlimokat sértegetik, ha feldúlnak mecseteket, ha gyermekeket bántanak. Ez nem az igazság kimondása, hanem egyszerűen helytelenség. Lealacsonyít minket a világ szemében. Megnehezíti céljaink elérését, és árulás mindazzal szemben, akik mi vagyunk ebben az országban."

 

Igen, Obama elsősorban szónoknak kiváló. Azért is választották meg kétszer elnöknek és kapott megelőlegezett Nobel-békedíjat. Politikája sikerességén lehet vitatkozni – a még több változást sürgetők szerint nem tett eleget, a reformjait, így az egészségügyi biztosítás átalakítását ellenzők pedig azt mondják, bár azt se tette volna, amire rászánta magát. Nem sikerült véget vetnie a közel-keleti háborúknak (miért, kinek sikerült?), de ő legalább kivonta az amerikai katonákat Afganisztánból és Irakból (ja, hogy most meg az a baj?). Még nem zárta be a guantánamói fogolytábort, de megint megígérte, hogy idén végképp megteszi. Ígéretekben mindig jó volt. Közben az amerikaiak megosztottabbak, mint valaha. De abban aligha van nézeteltérés, hogy jó lenne végleg legyőzni az AIDS-et és a maláriát, legfőként pedig megtalálni a rák gyógyszerét. Obama most ezeket is célul tűzte ki, nem csak az iskolások komputerprogramozásra oktatását vagy az ingyenes kétéves főiskolai diplomát minden jó tanulónak.

A változások gyorsulni fognak – figyelmeztette az amerikaiakat, de nem csak őket Barack Obama. „Mindig féltünk tőlük, de végül mindig legyőztük a félelmeinket" – tette hozzá. Utóbbi megállapítása sajnos inkább csak a honfitársaira vonatkozik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.