galéria megtekintése

Gyönyörűt láttam

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 13. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Késő délután két kartonnal igyekeztem hazafelé, nagy méretű, fölül nyitott papírdobozokkal, amelyeket azért kedvelnek az antikváriusok, mert könyvek szállítására praktikusak; én azonban üresen vittem őket, elvégre csak a tűzhöz kellettek: rájöttem, hogy begyújtáskor cserépkályhánk a kartont kiváltképpen szereti.

A debreceni Füredi útra mentem el a dobozokért, s onnan gyalogoltam aztán vissza hazáig, a Nagyerdei körútra, jó hosszú út volt, de nem akartam kocsival menni, ha van időm, mindenhová gyalog megyek. Jókedvűen meneteltem a recsegő havon. Fütyörésztem is talán. Félúton megnéztem volna a pontos időt, tudni akartam, mennyit gyalogoltam, de elfelejtettem magammal vinni az okostelefonomat, s a kedvenc Frederique Constant karórámat sem csatoltam föl – odaléptem hát az első szembejövő párhoz, hogy megkérdezzem, hány óra van.

Nyílt volna a szám, vettem a levegőt, hogy köszönjek, amikor a házaspár férfi tagja fölgyorsított, s ráncigálta magával a nőt is, én meg álltam tátott szájjal. Ezeket meg mi lelte? Néztem utánuk. Majd vállat vontam, gondoltam, a következő járókelővel próbálkozom, s kisvártatva meg is szólítottam egy szőrmebundát viselő asszonyt.

 

– Elnézést, meg tudná monda... – kezdtem, de belém fojtotta a szót.

– Hagyjon már, ne zaklasson! – förmedt rám, s föl se nézett, elsietett. Cipője kopogott.

– Nahát, ennek is elment az esze? – dünnyögtem.

A következő szembejövővel megint megjártam.

– Bocsánat, megkérdezhe... – kezdtem, de nem tudtam befejezni.

– Nincs nálam apró! – dörrent rám egy ötvenes úr, de visszaszóltam neki:

– Miért szívat? Mert nincs nálam óra?

Erre visszanézett, s azt mondta:

– Vegyen magának.

Megütődtem: mivel vívtam ki a világ haragját? De amikor a Simonyi úti bolthoz értem, s a kirakatban megláttam magamat, megvilágosodtam hirtelen: úgy néztem ki, mint egy hajléktalan. Elbámészkodtam, s rám esett, mint nagy darab kő, a valóság... Antikváriusom előzetesen figyelmeztetett, hogy a dobozok porosak, így hát rossz bőrdzsekit vettem föl, s régi, szakadt farmert, ráadásul téli szakáll borította arcomat, nyíratlan pofaboglya, kezemben meg a két papírdoboz. Olyan voltam, mint egy szegény ember, aki kukázott. Szoktam látni ilyeneket, keserű arcú szegény embereket, cigányokat és nem cigányokat, akik bejáratott útvonalon kukáról kukára járnak hasznosítható holmit gyűjteni – úgy néztem ki, mint ők.

– Rohadjon meg a világ – ez zúgott bennem, mint a tenger, amikor leszegett fejjel megindultam, s azután már nem szóltam senkihez. Amikor a gyönyörű platánok alatt hazaértem, fordultam rögtön a garázsba, hogy tűzifát aprítsak, a kezemben balta volt, s akkor végre kiadtam minden dühömet. Nincs nálad apró? Nincs?! Ütöttem, vágtam, s ordítottam, tudom, mindennel kiegyeztem... Jogállamban a pénz a fegyver, bankó a bombarobbanás, s mint fillér, száll szét a szilánkja... Rohadjon meg a világ, megöl az ellenség és megver, s elszáll rólam a kedves ég. Mondom, ütöttem, vágtam. De este... A nyájas csillagok rám nevettek a teliholddal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.