galéria megtekintése

Gyömbértea

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 29. számában
jelent meg.


Lakner Zoltán
Népszabadság

Mivel elsőként érkezett, és sehogyan sem volt kedve ácsorogni a szürke novemberi utcán, Z. fogta magát, és becsengetett. A nagypolgári lakásban a házigazdák kedvesen fogadták, s kihasználva az időt bemutatták tágas otthonukat. A Polihisztor rutinosan kivárta, amíg Z. a nappaliban méregetni kezdi a különleges bútorokat, majd jogos büszkeséggel a hangjában közölte, hogy nemcsak az elrendezés, de a tárgyak is az ő keze munkáját dicsérik.

Z. elismerően hebegett.

Kezdte kapiskálni, miből táplálkozik egy olyan ember közéleti magabiztossága, aki a kísérleti fizikától az űrhajózáson át a pszichológián és a szabad bölcsészeten túl még az asztalosmesterség világában is sikert sikerre halmoz.

 

Egyúttal Z. azt is leszűrte tanulságként, hogy nem csak a politikát illetően tér el az ízlésük.

Addigra megérkeztek a többiek, ismert értelmiségiek, akiket a Polihisztor magához hívott. Kíváncsian várták, mi kerekedik ki a Polihisztor újabb politikai reggelijéből, ami hírnevét illetően kevéssel maradt el közéleti uzsonnáitól és művészvacsoráitól. Jó ideje beszélték a városban, hogy ilyenkor a vendégek egy része nem csak erkölcsi támogatást szokott kérni tőle.

A vendéglátók bevezették őket egy kisebb helyiségbe, ahol sor került a reggelire. Bár Z. feszengett az audienciára emlékeztető helyzettől, a háziak figyelmessége oldotta a hangulatot. Főként az után, hogy Z., aki szokásos tél eleji megfázásával küzdött, kérés nélkül kapott egy hatalmas méregerős gyömbérteát.

– A Visszatérés igazán jól halad, bár vannak problémák – vágott a közepébe a Polihisztor. – Mit gondoltok, miként lehetne biztosítani, hogy az egység ernyője alá mindenki beálljon?

Miután a társaságból egyedül Z. nem szeretett reggelizni, ő volt válaszképes állapotban: – Lehetne azzal kezdeni, hogy a Visszatérő nem ad ultimátumokat ajánlatok helyett. Ez a stílus nem is illik hozzá.

– Az ország sorsa forog kockán. A Negyedik Út sem kicsinyeskedhet, be kell adnia a derekát – felelte a Polihisztor határozottan. – Nem vagyok a Negyedik Út híve, de azt hiszem, attól tartanak, hogy nem a derekukról, inkább a gerincükről van szó – vetette ellene Z. Majd folytatta: – Különben egyáltalán nem biztos, hogy Visszatérésre vár az egész ország. De ha ezt félre is tesszük, a Visszatérő tulajdonképpen azt várja el minden szövetségestől, hogy adja fel a nevét és adja át a szervezetét.

A Polihisztort nem lehetett kizökkenteni: – Ez a változás ára. A legutóbbi cikkemben ezt részletesen kifejtettem. Várjatok, mindőtöknek adok belőle egy-egy példányt.

A vendégek lopva egymás tekintetét keresték az akkurátusan előkészített újságkivágások láttán, Z. viszont a gyömbértea hatására végképp megtalálta a hangját: – A változás árát a Visszatérés hívei csakis másokkal fizettetnék meg. Akik ezt éppen ezért nem fogják megfizetni. A Polihisztor higgadtan nyugtázta, hogy nem talált egyetértésre. De ez nem akadályozta abban, hogy a reggeli végeztével egyedül Z.-nek nyújtson át alkotói tevékenysége egészét lefedő dedikált könyvcsomagot. Z., akinél nem volt táska, néhány perccel később már a hideg esőben állt, kezében a könyvekkel, a kiújuló megfázás miatt aggódva. Mi tagadás, felvillant benne az opportunizmus szikrája, ugyanis abban a pillanatban boldogan beállt volna bármilyen ernyő alá.

Ezt már olvasta?

A szerk.: Víz! Víz! 

Révész Sándor: Az elnöki küldetés 

Adama Dieng, Jennifer Welsh: Felelősek vagyunk a jemeniekért

Hargitai Miklós: Döntenek a civilek 

Tanács István: Két kislány 

További publicisztikák: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.