galéria megtekintése

Gyógyítani

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 22. számában
jelent meg.

Varró Szilvia Éva

Sok évvel ezelőtt történt az év vége felé közeledve, hogy a párom őrülten belázasodott. Ünnepnapok lévén a kerületi ügyeleten kötöttünk ki. A váróteremben alig voltak, mégis sok időt kellett ott töltenünk. Mint utóbb megtudtuk, egy orvos volt, s ő majd mindig úton. Várakoztunk, bámészkodtunk, olvasgattunk. Elolvastuk az összes kiragasztott tájékoztató anyagot. Némelyiket többször is. Jelentős részük különböző ragtapaszokról szólt.

A láz hamar feledésbe merült (szerencsére csak egy makacs vírus volt), a rendelő képi világa azonban sokáig üldözött. Nem tudtam szabadulni attól a gondolatomtól, hogy a magyar egészségügyet is csak holmi ragtapaszok tartják öszsze. Mi is lenne velünk, ha valami nagy baj érne minket?!

És ért. Fiam tavaly év elején váratlanul kórházba került. A baj valóban nagy volt – jött is a kétségbeesés. Mondanám, hogy futottam fűhöz-fához, de minden olyan gyorsan történt, hogy nemigen volt erre lehetőség. Aztán a gyógyulás hosszú időt és nagy türelmet igényelt – elsősorban a fiamtól, másodsorban tőlünk. Négy intézmény – két budapesti kórház, egy országos intézmény és a pécsi klinika – vendégszeretetét élvezhettük kerek egy évig, és azt kellett megállapítom, hogy mindenhol kellő odafigyelést, szakmailag kifogásolhatatlan hozzáállást, humánus ellátást tapasztaltunk.

 

Ez már nem lehet véletlen – különösen figyelembe véve, hogy két intézményt választottunk, kettőt pedig csak úgy „sorsolt” a gép. Én valójában azon lepődtem meg, hogy egy ilyen alulfizetett szakmában nem hunyt még ki a tűz, s az igyekezetet nem sikerült elfojtani. Akadt jócskán biztatás, empátia és mosoly.

Ma – amikor már az egészséges, magabiztos, csaknem 18 éves gyermekem mosolyog rám – van időm és erőm írni is erről. Mert azt hiszem, ez a legkevesebb, amit tehetek. Hogy elmondom fűnek-fának, mennyi segítséget, odafigyelést kaptunk a legnehezebb időszakainkban a különböző intézmények dolgozóitól. Noha a ragtapaszok a repedéseket aligha képesek összetartani, s valóban sok minden változtatás után kiált a magyar egészségügyben, ez mit sem von le az ott dolgozó emberek értékéből és értékteremtéséből. Sőt! Hiszen ők minden anyagi és egyéb nehezítő körülmény ellenére, teszik a dolgukat: gyógyítanak.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.