galéria megtekintése

Gyógyír és vagyon

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 22. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

Minek írtok ilyesmiről, anélkül is tudjuk, hogy a szegénynek idő előtt meg kell dögleni – kommentálta keresetlen közvetlenséggel egyik olvasónk a hepatitis C elleni, áttörést jelentő amerikai gyógyszerről szóló cikkemet. Amely, ugye, a szert kifejlesztő cég elképzelései szerint tablettánként ezer dollárba kerülne. Elképesztő összeg valóban. Igaz, a vállalat ezt csak az amerikai piacnak szánja ennyiért, s a fejlesztésbe befektetett összegekkel indokolja.

Persze ezek a tudományosan teljesen új és nagy hatású vírusellenes szerek valóban sokat tudnak, ez a tabletta például 12 hét alatt a páciensek zöménél, 24 hét alatt pedig a többieknél is teljesen megszünteti azt a fertőzést, amire eddig a hosszadalmas és sokkal keményebb mellékhatásokkal kísért injekciók is csak részlegesen voltak képesek.

A betegek nagy részének maradt a hosszú évek kínlódása, a sokszor kialakuló májzsugor, májrák, végül a halál.

 

A 96 százalékos hatékonyságú forradalmi termékre a teljes kúra alatt kiadandó 84 ezer dolláros számla helyett korábban a különféle kezelésekért így 300 ezer dollárt kellett kipengetni. Igaz, egy liverpooli szakértő szerint ebben a logikában is hiba van, s szerinte a fejlesztésbe befektetett költségeket kúránkénti 150-250 dolláros árral is fedezni lehetne.

A többi már a tisztességtelen profit. Különösen, ha összehasonlítjuk az AIDS vírusa ellen ugyanennek a cégnek a laboratóriumaiban kifejlesztett tablettával, mely egy dollárt kóstál grammonként.

Az AIDS-szel való összehasonlítás más tekintetben is érdekes, mivel az új gyógyszer, úgy tűnik, végleg kiirtja a vírust, míg a HIV-ellenes tabletta csak elnyomja a kórokozót, így a gyógyszert életfogytig kell szedni. Ezért indokolt a sokkal magasabb ár – így a cég, mely busás nyereségre számíthat, hiszen egy friss számítás szerint az USA 2016-ban – hála az új szernek –1800 százalékkal többet fog költeni a hepatitis C elleni kezelésre, mint tavaly.

Igaz, e költségek még Amerika számára is fenntarthatatlanok. Hiszen ha minden amerikait, akinek ilyen vírus van a szervezetében, kezelni akarnának az új csodaszerrel, az 227 milliárd dollárba kerülne, miközben ma évente 260 milliárd az USA éves teljes gyógyszerkasszája.

Ez természetesen nem járható út. A cég már el is kezdte az egyezkedést. Néhány fejlődő országnak az amerikai ár egy százalékáért adja majd a szert, mások a kúránkénti 900 dollárért alkusznak. Ezt segíti, hogy több versenytárs is hasonló hatású gyógyszerrel tart már egy éven belül a piacra, így a vállalatnak sietnie kell.

Sokan attól tartanak, a 60 legszegényebb ország megkapja a kedvezményt, a közepes fejlettségűek – így hazánk – nem. Hatalmas piacról van szó, hiszen e kór 170 millió embert fertőzött meg (a HIV 34 milliót), és a WHO szerint Európában például a pácienseknek – hiszen sokaknál nem is diagnosztizálták a fertőzést – csak mindössze 3,5 százaléka kapott eddig kezelést.

A tudomány halad, de lehet, hogy a kommentelőnek mégis igaza van?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.