galéria megtekintése

Gyereknek, nőnek, szakembernek ne higgy!

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 27. számában
jelent meg.

Kende Anna

A Fidesz egyik belső köreihez közel álló férfi gyerekvédelmi eljárás keretében áll bíróság előtt, miután több pszichológus szakértő azt állapította meg, hogy gyermekét szexuálisan molesztálta, és nem mellesleg a volt élettársának nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okozott egy verekedésben. A férfi ezt követően több ismerős újságírót is felkeresett, hamisnak nevezte a vádat, magát és gyermekét az anya ártatlan áldozataként mutatta be.

A bulvársajtó hamar felkapta a hírt, szaftosabbnál szaftosabb részleteket közölve a gyerek szexuális molesztálásáról. Egy-két, a gyermeki jogokra érzékeny újságírónő, továbbá a gyerekek és nők elleni erőszak ellen küzdő civil szervezet néhány képviselője próbált amellett érvelni, hogy a gyermek védelme az első, elemi joga, hogy az állam tisztességesen vizsgálja ki az ügyét, továbbá hogy a hamis vád annyira nem vonzó alternatíva egy gyermekelhelyezési perben, mint azt néhányan tudni vélik, de mind hiába.

A politikai körökben jártas, befolyásos férfiismerősei kiálltak mellette a médiában és közösségi oldalakon, azzal érvelve, hogy az ő barátjuk ilyet nem tenne, és minden kizárólag az anya és az újságírók bűne. Kizárólag a baloldali és liberális értelmiség állt ki a gyermeki jogok védelmében, azt állítva, hogy az érintett politikai körök szokásaiba tökéletesen belefér, hogy a nő szavahihetőségét megkérdőjelezik, a gyerekeket az állam nem védi meg, és még a szakértő véleményét is kétségbe vonják.

 

Az ismerős történetet két, az események szempontjából lényegtelen ponton megváltoztattam. Az érintett személy ugyanis nem a Fidesz belső köreihez áll közel, és nem a baloldali és liberális értelmiség állt ki a gyermeki jogok védelmében, ők éppen azok a barátok a történetben, akik megkérdőjelezték a nő szavahihetőségét, és semmibe vették a szakértői véleményeket, többnyire a közösségi média felületén.

A Bojár Iván András ügyéről szóló vita során egyre inkább teret nyernek a részrehajló, szélsőséges, indulattól vezérelt vélemények. A női egyenjogúság és a gyermekek jogainak relativizálása, kizárólag politikai tőkeként való felhasználása elfogadhatatlan bűn. Súlyos társadalmi kára van annak, ha a gyermekek vagy nők elleni erőszak ellen csak akkor emeljük fel a szavunkat, ha a gyanú politikai ellenfeleinkre terelődik.

Következetesebb dolog lett volna, ha a vak komondoros ügy kapcsán is aggódnak a hamis vád lehetőségén a baloldali-liberális értelmiség Bojár mellett kiálló tagjai. Természetesen jól tették, hogy nem aggódtak. Én csupán annyit kérek, hogy legyenek következetesek, és most se a hamis vád lehetősége miatt aggódjanak, és ne a barátjuk védelmére keljenek, hanem a gyerek érdekeit tekintsék elsődlegesnek.

Az erőszak, a gyerekmolesztálás, a szexuális bántalmazás gyanúja esetén ugyanis – kiváltképp, ha a gyanút még szakértői vélemény is alátámasztja –az áldozat védelme előbbre való, mint a hamis vád miatti aggodalmaskodás. Az, aki úgy véli, hogy ezt a két dolgot mérlegre téve azonos súlyú veszélyről beszélhetünk, súlyosan sérti minden erőszakot, bántalmazást és molesztálást elszenvedő ember alapvető jogát az igazságszolgáltatáshoz.

Ez a vita ugyanis nem arról szól, hogy az apának vagy az anyának van-e igaza. Az ügy ilyen jellegű keretezése kizárólag a megvádolt személy érdekét szolgálja, hiszen így sikeresen terelheti el a figyelmet és háríthatja el a felelősséget épp arról, amiről valójában a gyermekvédelmi eljárás szól. Minden újságcikk,minden Facebook-bejegyzés, amely álszent módon egyszerre sajnálja a gyereket (mert talán molesztálták) és az apát (mert talán hamis vád érte), világos üzenetet hordoz az erőszak áldozatainak: a szavadnak nem nagyobb a hitele, mint az elkövetőé.

Az igazságot tehát nem érdemes keresni, a biztonságot nem érdemes remélni. És ebben az ügyben az, ahogy az állam eljár, mindezt sajnos alátámasztani látszik. Akkor, amikor felmerül – tehát nem amikor bebizonyosodik –, hogy egy gyereket az apja szexuálisan molesztált, a bíróságnak elsősorban az a kötelessége, hogy a gyereket megóvja az esetleges bűnismétlődéstől, és nem az apa jó hírnevét kell védelmeznie.

Ehhez a bíróságnak vannak eszközei, így például a felügyelt kapcsolattartási forma, amelyet addig kell fenntartani, amíg a büntetőügy le nem zárul. Tehát legyen világos: a jog – nagyon helyesen – elsősorban a gyereket védi a szexuális molesztálástól, és nem az elkövető jó hírnevét annak besározásától. Jó lenne, ha a nők és a gyerekek jogait elvileg tiszteletben tartó értelmiségiek is ezt tennék – és minden fórumon fölhívnák az állam arra hivatott szerveinek figyelmét, hogy egy ilyen ügyet miként kell szakszerűen kivizsgálni.

A szerző szociálpszichológus

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.