galéria megtekintése

Gyere, sógor!

3 komment

A szerk.

Ma Kassai Viktor viszi ki a kezdőkörbe a labdarúgó Eb nyitómeccsének labdáját. Évtizedek óta először mégsem ez lesz magyar szempontból a kontinensverseny csúcspontja: Párizsban a részt vevő országok zászlóinak bemutatásánál a magyar színek is ott lesznek.

A kontinensviadal az európai nemzetek közös ünnepe. Hogy egymás között játsszuk le, ki a legjobb, mutatja: egy közösség egyenlő tagjaiként tekintünk egymásra. Ma még nem mi játszunk, így van lehetőségünk átélni, ami összeköt, ünnepelhetjük a kontinenst, amelyet oly eltérő módon, de mind védeni akarunk a jelen és jövő kihívásai ellen.

Keddre legkésőbb elkap minket is a hév. Az Ausztria elleni meccs előtt talán azon kapjuk magunkat, hogy régi reflexek alapján szidjuk a sógorokat; a legforróbb helyzetekben talán Haynau is előjön majd. A versengést ugyanis komolyan vesszük. Nincs mit szégyellni: csak a valódi becsvágy szüli meg az Eb-ket jellemző rendkívüli pillanatokat, a drámák súlyát, a sikerek részegítő pillanatait. Ezeken az élményeken pedig osztozunk a többi nemzettel. Ettől lehet mégis barátságos az Eb.

 

Amikor walesiek és angolok, lengyelek és németek, osztrákok és mi, magyarok éljük át népeink „speciális" kapcsolatát, átérezhetjük azt is, milyen messze jutottunk kontinensként csak egy évszázad alatt. A párosításokra még a csoportkörben sor kerül.

Hogy ukránok és oroszok is találkozhatnak elvileg a torna során, az arra emlékeztet, maradt még feladatunk. A drukkolás hevében tudnunk kell, milyen kincs a másik következmények nélküli froclizása. Hát hagyjuk magunkat elragadtatni a játéktól, hogy utána még többre tartsuk népeink békéjét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.