galéria megtekintése

Gyáva néppárt

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 04. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Van az a játék, amelyben két autó száguld egymással szemben, és az a sofőr veszít, amelyik előbb elrántja a kormányt. Orbán és az Európai Néppárt, illetve a magyar kormány és a néppárti politikusok által dominált uniós intézményrendszer évek óta mindenfajta tét nélkül játssza ezt a Chicken Game-et: hallgatólagos, de egyre nyilvánvalóbb megállapodásuk van róla, hogy a csattanás előtt mindketten előzékenyen le fognak húzódni.

Sokszor megtörtént már – a médiatörvény, a kis egyházak, a nukleáris üzemanyag-beszerzés vagy a napokban a felfüggesztett uniós támogatások ügyében –, annyi a konkrét példa, hogy a tétel nem is szorul különösebb bizonyításra. A koreográfia mindig ugyanaz: a Fidesz az uniós szabályokat mellőzve keresztülerőltet valamit, ami durván antidemokratikus és jogsértő, majd a néppárt (az EP, a bizottság, illetve végső soron az EU Berlinben lévő hatalmi centruma) morog egy kicsit, mire a magyar szabadságharcosok egyet visszalépnek, a sorozatos justizmord szankcionálása cserébe elmarad.

Ha mindkét fél enged – vagyis két csirke vesz részt a partiban –, akkor látszólag nehéz megítélni, hogy ki nyer, de ez tényleg csak a látszat. A magyar miniszterelnök a legutóbbi brüsszeli EP-vitában teljes joggal állapította meg, hogy ő rendre megerősödve kerül ki az ütközetekből. Arról nem beszélt, hogy az árokparti autózástól a mi járgányunk egyre leharcoltabb állapotba kerül –ez láthatóan egyik kormányost sem izgatja különösebben.

 

Orbán Viktor most megint dobott egy jobbost – „az EU és a NATO a családunk” (vö.: „az IMF nem az ellenségünk, hanem a mi bankunk”) –, ám ha fogadni kellene, arra tennénk a tétjeinket, hogy a néppárt is csavarja már a kormányt, és a csütörtöki budapesti frakcióülésen az északi meg a Benelux tagok jól odamondogatnak ugyan, de komolyan szóba sem kerül majd a finoman belengetett szankció, a Fidesz kiakolbólítása.

Hogy lenne-e rá ok, az persze nem kérdés. „Képviselőcsoportunk egy értékeket hordozó, egységes, nyitott, sokszínű és humánus Európáért dolgozik. Meglátásunk szerint az európai építmény alappilléreit az alapvető jogok tisztelete és a jog elsőbbsége, a demokratikus és független intézmények, valamint a szubszidiaritás elvének tiszteletben tartása jelenti. Meghatározó befolyásunk azon értékeknek köszönhető, amelyekkel politikai családunk is azonosul: tevékenységeinket mindig az emberi jogok oltalmazásának szándéka kíséri, és a közös érdekek keresése során folyamatosan kifejezésre jut az európai polgárság szellemisége.” Az idézet nem valamelyik titkos szabadkőműves-páholy, hanem az Európai Néppárt alapdokumentumából való, a Fidesz működése pedig az összes citált pontot, a teljes néppárti értékrendet megkérdőjelezi – nem tegnap óta, hanem immár ötödik éve.

A fentiek ismeretében az is elég egyértelmű, hogy ki az igazi chicken (vagyis gyáva): az, akinek ott van a kezében az erő, de irányítás helyett mégis mindig csak kitérésre használja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.