galéria megtekintése

Gyakorlati helyhiány

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 11. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Voltak olyan gonosz idők Magyarországon, amikor a szülők nyaranta belökdösték gimnazista fiaikat, lányaikat a gyárkapukon belülre: hadd érezzék a saját bőrükön, mi is az a fizikai munka, tudják meg, mi vár rájuk, ha nem tanulnak rendesen. Általában nem sok vonzó dolog várt rájuk, de természetesen ennek ellenére sem tanultak, a pedagógiai módszer megjósolhatóan csődöt mondott. Diákmunkának hívták az ilyen ráébresztőnek, szemfelnyitónak szánt szülői megmozdulásokat, s a tanulók még kaptak is érte valamennyi zsebpénzt az állami vállalatoktól.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Emellett a szak- és szakközépiskolákba járó szerencsétlenek egy teljes hónapot vesztegettek el szakmai gyakorlattal a szünidejükből. Legalábbis ők úgy érezték, hogy elvesztegették, de azért csak beszippantottak valamit majdani szakmájuk levegőjéből, amitől lehet, hogy prüsszögtek vagy fintorogtak, de egy kevés azért csak ragadt rájuk.

 

Mi a helyzet most? Az állami cél az, hogy legyen minél több és jól képzett szakember. Ennek érdekében az érettségit követően középszintű szakképzésben tanuló diákoknak az első év után általában 160 óra szakmai gyakorlatot kell teljesíteniük. Két éve középszinten még nem volt ilyen követelmény.

Módosultak azonban a szakképzésről szóló jogszabályok. A nyári gyakorlatot középszintre is kiterjesztették. Amivel még nem is lenne semmi gond, sőt bevezetése teljesen logikusnak látszik. Gyakorlati hely azonban csak az lehet, melyet a kamara –mely egyre több dologba ütheti bele az orrát illetéktelenül, ám a kormány által felhatalmazottan – akkreditált. Ezt a procedúrát országosan is viszonylag kevesen vállalják – bár a kamara szerint szó sincs bürokratikus eljárásról –, eszük ágában sincs a kamarát a nyakukra vinni. Még akkor sem, ha az akkreditált gyakorlati helyek a kifizetett összeget, összesen havi 69 700 forint erejéig leírhatnák a szakképzési hozzájárulásból.

A jogszabályok kötelezővé teszik, hogy a gyakorlati helyek a minimálbér 19 és fél százalékát kifizessék a gyakornokoknak, s ezt mostantól állítólag komolyan is veszik. Ez a tanulók számára látszólag előnyös változás azonban sok kaput bezárt. Az intézmények, cégek ilyen áron nem nagyon akarnak gyakornokokat fogadni, ami mellesleg azért ugyancsak jellemző. A keresettebb szakmák kisebb vállalkozásai eddig inkább pénzt kaptak egy-egy diák gyakorlati foglalkoztatásáért – nyilván a szülőktől –, mint hogy ők fizettek volna érte.

A középszintű szakmai képzés hallgatói a nyár elején lázasan keresik a profiljukba vágó cégeket, intézményeket, hogy az OKJ-s vizsgák feltételének számító 160 órát valahol teljesíteni tudják. A korábbi ígéreteket sok cég visszavonta, amikor kiderült, milyen feltételekkel fogadhatják a fiatalokat.

A szakképzési rendszer átalakítása állítólag a magyar oktatás közelmúltja sikertörténetének számít. Képzeljük el, mi volna egy kudarc esetén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.