galéria megtekintése

Gumicsontzene

8 komment


Uj Péter

„benti éj forrongó zuhatag dallama
forrongó fonalak dallama ragyogó
zuhatag végtelen benti éj árama
ragyogó dallama fonalak zuhatag
végtelen árama forrongó benti éj"
Weöres Sándor: Tizenegyedik szimfónia (Csillagzene finale)

Akkor most ezzel elleszünk egy darabig. Hogy mennyivel van széjjelebb hullva a demokrácia, mint volt, hogy minek mekkora a jelentősége, és amikor Gyurcsány szemeket lövetett ki, az harminckét centiméter, Szőke Feri a székház előtt huszonnégy centiméter, Kocsi Máté-gárda tizenhat centiméter, az összesen annyi, mint, izé, szorozva kettő, ebből az ukrajnaizálódási együttható, a tanarak lesorosozása, egészen pici koncepciós rekvirálás MaL-ügyben, felcsúti kisvasút meg stadion, szorozva MNB-alapítványokkal, mínusz fékek és ellensúlyok...az annyi, mint, annyi, mint...

Ád egy, ahogy a mostani népszavazós fiatalemberekre rendkívüli módon, már-már kísértetiesen hasonlító, és szinte azonos modorú debreceni fiatalember mondta annak idején (emlékeznek még? 2011? 12?, mintha ezer éve történt volna, egy másik galaxisban....) a tiltakozó egyetemistáknak azzal a határozott, egészen finoman Zsil-völgyies bányászkiejtéssel: lehet húzni az ide meg az oda tiltakozni, meg külföldre, meg minden, de ez itt a magyarok magyarizéja, akkor tessék magyarul izélni, meg lesznek egy kicsikét véletlenült magyarva. Értve vagyok?

 

Bár attól tartok egy kicsit, zárójelben, hogy mégsem lehet majd például minden kockás inges tanár meg diák mellé Fradi-szekuritit állítani, persze meg kell próbálni, gyáva népnek nincs hazája, de félő, hogy egy felfokozott állapotban szelfiző emberminiszter sem lesz elég leszerelni a leszerelendőket.

De most akkor ez van, és mondjuk nem Habony Árpád. Nem is oktatás, nem is kórházak. Persze így azt sem hallottuk, amikor Matolcsy halál komolyan bejelentette, hogy 2756-ra utolérjük Ausztriát. Vagy Ausztráliát. Mindegy. Kenguruban még rájuk is verünk.

Aztán szépen elmúlik a tél, jönnek a Lázár Ervin-i értelemben vett migráncsok, rázzák a kerítést, és megtelik újra élettel a köz, a nagy körforgás, ugye, elölről megint, ab ovo és horribile dictu, benti éj forrongó zuhatag dallama, mindennek ellenére (dacára) továbbra sem vagyunk életszerűek, ceterum censeo.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.