galéria megtekintése

Görög Őszöd

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 15. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Mindkét oldal megtarthatná végre az őszödi beszédét. Kiállhatnának ország-világ elég a nemzetközi hitelezők és a görög kormány tagjai is, hogy beismerjék: „Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon.” Ezzel talán a katarzisig is eljutnának – ha már úgyis mindig a görög drámát emlegetik –, és higgadt, értelmes párbeszéd kezdődhetne a válságból kilábalásról.

Addig is, amíg az összeurópai Őszödre várunk – alighanem hiába –, mindkét oldal ontja magából a másikat hibáztató kijelentéseket, kommentárokat. Előrébb jutnak-e vajon a „le a görög tolvajokkal”, „le az imperialistákkal”, „le a nácikkal” típusú megnyilatkozásokkal? Nem, biztosan nem.

Hát jó. Tartsunk legalább most – e hasábokon – önkritikus visszatekintést, végül is ez lett volna Őszöd is.

 

1. Brüsszeli beszéd: A számok és a szabályok bűvöletében éltünk. Persze nem mindig, hiszen láttuk, hogy Görögországban kézen-közön eurómilliárdok folynak el, de diszkréten félrenéztünk. Amikor beütött a krach, muszáj volt lépni, mégsem hagyhattuk, hogy levegyék az euróövezet épületéről a „Tiszta udvar, rendes ház” táblát. Gyorsan elköltöttünk egy brutális összeget, 240 milliárd eurót Görögország tatarozására, és az ott lakóknak új házirendet is készítettünk. Mostantól az államtól kevesebb fizetést és nyugdíjat kapnak, több adót fizetnek, kevesebbet költhetnek egészségügyre és oktatásra, és egyáltalán, húzzák meg magukat. Ettől majd minden rendbe jön. De nem jött, sőt minden rosszabbra fordult. A görögök elszegényedtek, egyre többen elvesztették a munkájukat, sztrájkoltak, tüntettek, és a tartozásukat sem tudják megadni. Először arra gondoltunk, hogy nem voltunk elég szigorúak, és még több megszorítást kellene keresztülnyomni az athéni parlamenten, de mi van, ha akkor a csökkentett béreket és nyugdíjakat sem tudják már kifizetni, mi pedig keresztet vethetünk a kölcsönadott pénzre.

2. Athéni beszéd: Évek óta nem akarják megérteni, hogy a nadrágszíjmeghúzásból csak még mélyebb gazdasági válság lesz, valami mást kellene kitalálni – kár, hogy a görög kormányok eddig lefeküdtek az EU-nak és az IMF-nek. Mi viszont véget vetünk ennek a rémálomnak. Ezt ígértük, és ezzel meg is nyertük a januári választást. Naná, hogy megijedtek Brüsszelben: olyan baloldali kormány Görögországban, amely nem fogad el több megszorítást? És újra akarja írni a gazdasági játékszabályokat? Csak keményen, gondoltuk, most mi diktáljuk a feltételeket. Pedig dehogy. Nem diktálunk mi itt semmit. Túl későn jöttünk rá, hogy az uniós egyeztetéseken nem érdemes erősködni, a leggazdagabb tagállamokkal ujjat húzni. Kőkemény tárgyalópartnerekkel ültünk szemben, akik azonnal észrevették, ha nem azt írtuk le, amit megbeszéltünk; ha azt írtuk le ugyan, de jókora késéssel nyújtottuk be; ha olyat ígértünk, amit úgysem tudunk betartani... Eljátszottuk a bizalmukat, és fel is dühítettük őket, amikor felpattantunk a tárgyalóasztaltól, és népszavazósdit játszottunk.

Kezdjük elölről, még nem késő. Böszmék voltunk, javítsuk ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.