Japán lány fényképezi a lágy penészgombát a pince falán, fanyar mosolyú felszolgálók öntik a kadarkát egyen poharakba. Krumplilaksát kínálnak négyszázötvenért, nem veszünk, retikülünkben ott pihennek alufóliában a magunk sütötte lepénykék, disznózsírral megkenve, megsózva, ahogy örökké fekete kendős dédanyánk tette elénk annak idején. Sparhelt híján palacsintasütőben pirítottuk rozsdafoltosra, nem ugyanaz, de majdnem.
Íme, a Nemzet Nagy Szarvasgombája! – Reviczky Zsolt / Népszabadság |
Öten vagyunk, négyünknek diplomája van arról, hogy értünk valamelyest a borhoz, vagy legalábbis annak kultúrájához. Bár Hamvas Bélát most hiába idéznénk, a dionüszoszi jelképeket hasztalan sorolnánk, miként a bacchanáliák közös jellemzőire sem vesztegetnénk szót – az egri Szépasszony-völgyben vagyunk, ahol csak mostanság lett némi tekintélye az isteni nedűnek. S mivel immár nem csupán a lengyel turistacsoportok intenzív lenyúlása a cél, találni mestermunkákat is a kipántlikázott pincék mélyén, csak állhatatosság kell hozzá, s olykor tán egy kis vakmerőség.