galéria megtekintése

Gesztustalan

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 27. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

A biciklisták versenytárs nélkül győztek a hétvégi felvonulás-számháborúban. Ami persze józan ember számára nem meglepő, hiszen a szombati ragyogó és balzsamos tavaszban valószínűleg az is kerékpárra pattant, hogy a megbénult fővárosban az autók sorfala előtt végigkerekezzen három hídon és számos főútvonalon, aki egyébként maga is a volán mögött kezdi és zárja a napjait. Vonulni jó, sokan lenni mámorító, annál pedig tényleg nincs egyszerűbb üzenet, mint hogy az erő velünk van.

A biciklisek ereje talán csak annak fényében kap jelentőséget, hogy a hétvégén az ápolónők és a szabad oktatás hívei is tüntettek. Az utóbbiak kísérlete inkább a tét nélküli pankráció kategóriájába tartozott persze: ideje volna megérteni, hogy a civil báj nem fog átcsapni mozgósító erőbe, amíg a kezdeményező nem képes értelmesen elmondani, mi baja. Aki egyszerre követeli a parlament feloszlatását, a korrupció felszámolását, a legfőbb ügyész lemondását, és minderre rózsaszín selyemmasniként köti rá az elmúlt hét egyik legfontosabb kérdését, a felsőoktatás szétzilálására tett újabb kormányzati erőfeszítést, az tényleg ne csodálkozzon, ha az érdeklődő közönség e zsúr helyett a lángost választja a Rómain.

Ámde az ápolónők fekete ruhás hegyvidéki sétája egészen más eset. Egyrészt rámutat, milyen elképesztően nagy igény van a társadalomban a hiteles mondandóra. Sándor Mária ápolónő semmi mást nem tett, mint arcot adott annak, amit egyébként mindnyájan tudunk: hogy a magyar egészségügy össze fog omlani, mert akik még itthon maradtak, hogy működtessék, ilyen sokat egyszerűen képtelenek dolgozni ilyen kevés bérért. Az pedig, hogy dacolt kiszolgáltatott helyzetével, felszabadítólag hatott másokra.

 

Százak hordják a fekete ruhát, százak mentek föl a budai hegyekbe, hogy elzarándokoljanak a köztársasági elnök házához, és tőle, a legfőbb közjogi méltóságtól, a „jó királytól” kérjenek segítséget. Óhatatlanul eszébe jut az embernek, mit tett volna Göncz Árpád, akinek munkaköri leírása igen hasonló volt Áder Jánoséhoz. Valószínűleg ő sem tudott volna valóban segíteni, de hogy szerét ejtette volna, hogy megköszönje a betegápolók munkáját, az egészen biztos. Hogy Áder nem állt ki, abban persze semmi meglepő nincsen: a hatalom vált olyan természetűvé az utóbbi öt évben, hogy már föl sem merül egy emberi gesztus lehetősége.

A pökhendi kormányzás, a hazugságok és féligazságok mantrázása, az embertelen döntések ájtatos képpel való „kommunikálása”, a gátlástalan szabadrablás azokat is megfosztotta a legelemibb empátia kifejezésének lehetőségétől, akikben talán megvolna a készség nem elfelejteni, hogy választás és nem isteni csoda révén kerültek oda, ahol ma ülnek. Ma ott tartunk, hogy egy szép szombaton több száz gyászba öltözött ápolónő tüntet,mert a szó szoros értelmében éhezik. A szaktárca meg közben bejelenti, hogy 764 millió 54 ezer forintot különített el tíz darab zongorára. Az az 54 ezer, az a mulatságos resztli: ezeknek a nőknek több mint félhavi fizetése.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.