galéria megtekintése

Gépmagyar

14 komment


Megyesi Gusztáv

Sikert sikerre halmozunk. Legutóbb a goal.com futballportál nemzetközi szavazásán Nagy Ádám, a magyar válogatott ifjú reménysége nyerte el az Európa bajnokság legjobb fiatal játékosa címet, több mint 25 százalékkal verve a portugálok 18 éves csillagát, Sanchest.

Ám ez a cikk most nem a fociról szól, ennél jóval többről, a magyar nép példátlan összefogásáról, arról a mindent elsöprő energiáról, amellyel a nemzet a válogatott Európa bajnoki 13. helyezéséből táplálkozva Dzsudzsák Balázs szép szavaival szólva egységbe kovácsolódott. Arról van szó, hogy amikor itthon az origo.hu hétfő délelőtt bejelentette, hogy van ez az internetes szavazás, amelyen az Eb legjobb ifjú játékosára lehet voksolni, és gyerünk magyarok, szavazzatok, Nagy Ádám még csak 3 százalékon állt, s 55 százalékkal a portugál vezetett. Aztán egymást buzdítva nekilódultak a magyar internetezők, s a szavazás végére Nagy Ádám toronymagasan, a portugál játékost több, mint 25 százalékkal megelőzve nyerte a játékot.

Előtte nem sokkal Gera Zoltánnal történt ugyanez, ő mindjárt két nemzetközi szavazást is megnyert a legszebb gól szerzőjének kategóriájában. Igaz, hogy a svájci Shaqiri még szebb gólt rúgott, elsöprő fölénnyel vezetve is az elején a szavazást, ám aztán beindult a magyar henger, s a végén a külföldi kommentelők legnagyobb felháborodására Gera csaknem százezer vokssal előzte meg a svájcit.

 

De úgy ám, hogy ezenközben a magyar szavazók kommentjei is végig arról szóltak, hogy ők maguk szintén Shaqiri találatát tartják a legszebbnek, de hát mit csináljunk, nem szavazhattunk egy svájcira; egyébiránt ők is meg mások is ugyanígy összefoghattak volna.

A csüggedőknek mondjuk: azért ez tényleg példátlan nemzeti összefogás. Ha csak egy kicsit tágítjuk a kört, be fog ugrani, hogy miközben bármit tesz is a hatalom az emberek sérelmére, azok pedig nem igen akarnak kimenni az utcára, mintha nem érdekelné őket már a saját sorsuk se, a kormány tervezett netadója robbanásszerűen aktivizálta őket; a lánchídi mobiltelefonos vonulás pazar képei bejárták a világsajtót, hát ilyenek a magyarok, ilyen öntudatosak, nem lehet velük mindent megcsinálni.

S tényleg, mintha a magyar ember igazi közege a világháló volna. A gép előtt ülve szárnyakat kap, s ha kell, akár az egész világ ellen áll ki magáért és honfitársaiért. Ki tudja, ha előbb adnak a magyar kezébe komputert, világhálót, és csatába menés helyett kommentet kell írni, meg szavazni, nincs itt se Mohács, se Muhi, se Világos, sőt a magyarok rombolják le a Bastille-t is, persze, csak a monitoron, virtuálisan, de ez nem számít, hiszen mára már a virtuális világ lett a valóság.

Az utca egyébként kényelmetlen, hol hideg van, hol meleg, mindenféle figurák vetődnek mellénk, a szónok se azt mondja, amit mi mondanánk, s valakik mindig túlspilázzák az egészet. Otthon viszont kényelmes székünk van, klaviatúránk épp a kezünkre áll, s nem kell hozzá átöltözni, ha ki akarjuk forgatni a világot a tengelyéből. Gépünk előtt ülve bátrak és kérlelhetetlenek vagyunk, de főleg okosak; ha hatalom volnánk, mi is rettegnénk nettől, világhálós szavazástól, minden efféle rebellis praktikáktól.

Tavasszal egyszer már legyőztük a világot. Akkor a valaha élt legjobb futballistára kellett szavazni. S noha a világ Pelét, Maradonát, Ronaldót, Messit tartotta esélyesnek, a beszámolók szerint „a magyarországi szavazatokkal hamar egyértelművé vált, hogy ennek a harcnak csak egyetlen nyertese lehet: Puskás Ferenc”. Magyarok vagyunk, vagy mi a szösz.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.