galéria megtekintése

Futballkórszak

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 17. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Volt idő, amikor a futballt labdával játszották Magyarországon, ám az a korszak régen véget ért. Ami az utóbbi évtizedekben labdarúgás fedőnéven zajlik idehaza, annak hozzávetőleg annyi köze van a Puskás Ferenc, Albert Flórián, közösségépítés és szenvedély jellemezte több mint játékhoz, mint Németh Lászlóné miniszternek a közjóhoz.

Aktuálisan a holnapért küzdő Újpest kálváriáját nézzük megszomorítottan: a sztoriban föltűnnek offshore cégek, adótartozások, kiszivattyúzott állami és önkormányzati támogatások. Szerepet kérnek a politikusok is, akik az adott ügyhöz szabják a sporttörvényt, s nyomást gyakorolnak az MLSZ-re, ha már a szélhámosokra nem tudnak. Arról nem beszélnek, mi a garancia arra, hogy a futballközeg végre átlátható, érdemen és teljesítményen alapuló miliő lesz, amelyet nem az áfacsalási innovációk tesztelésére, továbbá a közösségi forintok magánosítására használnak.

Lehet persze azzal turnézni, hogy a stadionépítés a kultúraváltás kulcsa, ám kevéssé hihető, hogy ha lesz vezeték nélküli internetes kapcsolat a lelátón, s nem folyik a szurkoló nyakába a vizelet a mosdóban, akkor a machinátorok menten átköltöznek a cukoriparba. Erre ugyanis semmi okunk nincs, mert a magyar labdarúgásban mindent lehet. Erre bizonyíték például, hogy nemrég népi mozgalom indult azért, hogy előkerüljenek azok az 5,2 milliárd forintért vásárolt beléptetőrendszerek, amelyek az azóta EP-képviselőként tevékenykedő Deutsch Tamás miniszteri munkásságának legemlékezetesebb eredményei.

 
Az öncélú és önkényes politikai beavatkozások, az urambátyám szisztéma ünneplése, a PR-foci uralkodása és az átláthatóságtól való iszonyodás garantálja: súlyosan beteg marad a magyar futball.

Vagy a 2001 óta görgetett, 3,1 milliárd forintos köztartozás, amely reorganizációs hitel fedőnéven ismert. Vagy a váci futballcsapat ügye: a passióban megemlékezhettünk váltókról, követeléskezelésről, offshore-otthonként ismert Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégről. Vagy a mecénások, akiknek emblémája Garancsi István, aki nagylelkűen támogatja a Videotont, s nemrégiben derült ki, miként kasszíroz némi offshore-háttérrel a gázbizniszből.

Vagy az úgynevezett látványsportágak támogatói számára társaságiadó-kedvezményt biztosító jogszabálynak köszönhetően megszerzett forintok sorsa. Vagy az, hogy a herevasalásban érdemeket szerző úgynevezett celeb, Berki Krisztián lehetett az FTC – több gyanús ügyet maga mögött hagyó – vezérigazgatója. Vagy az: sem a minisztérium, sem a zöld-fehér klub nem válaszolt arra a kérdésre, közpénzből egyenlítették-e ki a labdarúgórészleg adósságait. Vagy az állami szponzorok befektetései: teljesen mindegy, miként gazdálkodik, működik, teljesít egy sportvállalkozás, a lóvé oda megy, ahová a politikai elöljáró küldi.

És még szó sem esett a fogadási csalásokról, a lelátókon izzó embertelen gyűlöletről, illetve a Puskás-emlékezet felcsúti privatizátorairól. Mindez, azaz az öncélú és önkényes politikai beavatkozások, az urambátyám szisztéma ünneplése, a PR-foci uralkodása és az átláthatóságtól való iszonyodás garantálja: súlyosan beteg marad a magyar futball. Ezért lesz még 0-6, 1-8 és ciprusi offshore a honi labdarúgásé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.