galéria megtekintése

Fürdővízzel a gyerek

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 01. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Nem ideológiai, hanem hatalomtechnológiai kérdés, hogy éppen kivel, mivel áll hadban Orbán Viktor serege. Mindig azzal, akivel, amivel éppen előnyös. Ha kell, hetente mással. Mint jól begyakorolt ókori falanx, a csapatok fordulnak egy intésre, ha kell, kilencven fokkal, ha kell, száznyolcvannal.

A főnöknek akkor is igaza volt, amikor Gyurcsányt túlzott oroszbarátsággal vádolta, akkor is igaza van, amikor ő az ukrajnai háború közben is oroszbarát. Amikor nemrég a jóléti állam végéről beszélt, tapsoltak neki a hívei (mintha örömhírt jelentett volna be), éppúgy, mint most, amikor azzal kérkedett, hogy „a liberális demokrácia nem lett volna képes nekimenni a rezsiszámláknak, megoldani a devizahitelesek problémáit, belenyúlni a devizaszerződésekbe..., nem tűzte volna ki célként a teljes foglalkoztatottságot”.

Vagyis a nyugati jóléti állam rossz dolog, az orbáni jóléti állam meg remek dolog. Az SZKP története volt tele efféle fordulatokkal, az egyik kongresszuson Buharin mondott valamit, amiért kivégezték, aztán a következőn Sztálin ugyanazt mondta, de akkor már persze „egészen mást jelentett”.

 

A miniszterelnök célja teljesen világos: megszabadulni minden cselekvési korláttól, és végképp megsemmisíteni a potenciális váltópártot (váltópártokat). Ez a két pont valójában egy. Mint Bill Clinton is helyesen látja, Orbán egyszerűen szeretne az idők végezetéig hatalmon maradni. Mivel Nyugat-Európában jellemzően kereszténydemokrata–szociáldemokrata váltógazdaság alakult ki, a kormányfő ellenfele nem a liberális világnézet, amelyet mellesleg magánemberként alighanem ő is követ, legalábbis nem hallottunk róla, hogy eltiltotta volna lányait a bulizástól, és a vasárnap délelőtti misén is jóval ritkábban látták, mint futballmeccsen.

Az igazi ellenfél a szociáldemokrácia, amely ma Magyarországon gyenge és megosztott, nem utolsósorban azért, mert részben önként lemondott természetes szövetségeséről, a szakszervezeti mozgalomról, részint megfosztották tőle. Pedig egyedül a szervezett alkalmazottak tömegeire támaszkodó, világos ideológiai és gazdasági ellenprogramot (jóléti, ugyanakkor demokratikus államot) kínáló szociáldemokrácia lenne veszélyes a rezsimre. Ilyen azonban jelenleg nem látszik, és a 2010 utáni jogi-politikai keretek között nem is egykönnyen tud kialakulni.

Orbán sugallatára hívei az 1990 utáni gazdasági folyamatokkal azonosítják a liberalizmust, ami igazságtalan. A neoliberális gazdaságpolitikát Nyugatról főként az akkori kereszténydemokrata-konzervatív kormányok, így az amerikai neokonok javasolták a frissen demokratizálódott országoknak. Mások – például a világhírű közgazdász, John Kenneth Galbraight – akkor is arra figyelmeztettek, hogy a szocialista-szociáldemokrata vívmányok közül minél többet meg kell őrizni, nem szabad a fürdővízzel a gyereket is kiönteni. A „jólét” igénye örök, a magyar baloldal gyengesége elhúzódó, de nem végtelen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.