galéria megtekintése

Függőség

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 19. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Ha lehetne fűteni szóvirágokkal, akkor Magyarország már rég önellátó lenne.

Az energiafüggőséget háromféle módon lehet csökkenteni. A felhasználás mérséklésével, a hazai forrású termelés növelésével vagy legalább a behozatal összetételének és irányának kiegyensúlyozottá tételével. Na, nekünk csak e háromban nem sikerült semmit sem változnunk az elmúlt 25 évben.

Pártsemlegesen aprópénzt költöttünk állami forrásból arra, hogy kevesebb is elég legyen, miközben irgalmatlan összegek és harcok árán igyekeztek olcsóbbá tenni a felhasznált energiát. Mindenki tudja, hogy a legolcsóbb energia az, amit nem használunk fel, a kormányok mégis csak az éppen aktuális csatát akarták megnyerni.

 

Ki ártámogatással, ki rezsicsökkentéssel.

Gyerekcipőben jár az újratermelődő energiaforrások magyar felhasználása, annak ösztönzésére a töredékét költi csak az állam, mint amennyit például az elmúlt években a hagyományos, importfüggő energiaszektor visszavásárlására fordított.

Arra pedig hiába költ százmilliárdokat, azzal az alaphelyzeten semmit sem változtat: az oroszoktól jön a gáz és a fűtőanyag Pakshoz, és oda is kellene mennie retúrban a kiégett nukleáris fűtőelemeknek.

Az Orbán-kormány hosszú időre bebetonozza és növeli az ország energiafüggőségét, miközben az ellen egyetlen puha lépést tett a Déli áramlat támogatásával, amit ellenzékben még hazaárulásnak tartott.

Ukrajna elkerülésének lehetőségét azonban sikerült ellensúlyoznia az ott közlekedő atomvonatok bizonytalanságával.

Az energiafüggőség elleni harcban elért sikerpropaganda süket duma, ami a valóságban történik, az egy energiában szegény ország szűk látókörű, magát újabb évtizedekre egy forráshoz láncoló politikája.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.