galéria megtekintése

Friss szél

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 02. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Joshua Wong még nem volt egyéves, amikor Károly koronaherceg jelenlétében lehúzták a brit lobogót Hongkong középületeiről, és Kína visszaszerezte a kontinens egyik legfontosabb gazdasági központját. Alig volt tizennégy, amikor megalapította civil szervezetét, amellyel sikeresen akadályozta meg, hogy a kommunista országon belül különleges státuszt élvező város tankönyveiben megjelenjen a pekingi propaganda. Wong még két hétig kiskorú, de amikor a rendőrség a múlt hét végén rövid időre letartóztatta a hongkongi üzleti negyedet blokád alá helyező tüntetők 78 aktivistáját, egyedül őt tartották két napig rács mögött.

Wong ellenfele egy 60 éves üzletember, aki Angliában járt egyetemre, a brit királyi fennhatóság alatt emelkedett a leggazdagabbak közé, és karrierjét a pekingi vörös bárókkal kiépített jó kapcsolatai révén töretlenül építette tovább 1997 után is. CY Leung két éve Hongkong első embere, tegnap ő fogadta a kommunista párt megalakulásának 65. évfordulójára emlékező vendégeket. A bulit csak az zavarta, hogy a munkásosztály megvalósult uralmának kétnapos ünnepét vásárlással szokták tölteni a közel nyolcmilliós városban, viszont a luxuscikkek boltjaira a demokráciát követelők kiterjesztették blokádjukat.

A közel másfél milliárdos Kína rég maga alá gyűrte a helyi elitet, de most egy 17 éves fiútól és társaitól fél. Pedig a tüntetők csak azt követelik, amit Kína megígért: szabad választásokat a kommunista párt előválogatása nélkül. Minél tovább marad kevély Peking és rendőri erőt vezénylő hongkongi helytartója, annál erősebben érzi majd meg – minden internetes cenzúra ellenére – az egész ország a váratlanul felerősödött új keleti szelet. Ez a fiatalok által képviselt Kelet, amely felé Budapestnek is érdemes nyitnia.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.