galéria megtekintése

Foszlós kalács

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 28. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Terka néni a foszlós kalácsairól volt híres a Sajó menti kisvárosban. Az utcabeli asszonyok versenyt küzdöttek, hogy húsvétra kikönyöröghessenek tőle egy-egy veknivel. A receptjét hiába is kérték volna. Ilyenkor ez a tipp-topp kis asszony mindig feljebb tolta orrán az aranykeretes, fél százada viselt szemüvegét, s csak annyit mondott, ellentmondást nem tűrően, hogy azt még az ükanyjától örökölte, anyáról lányra száll, s ő is majd csak a halálos ágyán adja tovább a titkát.

Hajlott kora ellenére maga volt a kicsattanó egészség. Jó erős feketét főzött magának reggelente, aztán ebéd után, mielőtt ledőlt volna egykét órára, lehajtott egy kupica szilvapálinkát. Szép, színes álmok szőtték szellemszövetté szelíd szunyókálását. Egyszer elmesélte, hogy szívesen álmodna az ő fess katona férjéről, aki odaveszett az orosz fronton, s magára hagyta ifiasszonyként egy szem lányával, mert akkor legalább abban a másik dimenzióban kiteljesedhetne egy boldogabb élet. Vagy a sorban utána következő férfiakról, akikhez feleségül persze sosem ment, de azért voltak, megvoltak.

– A gyász is elfárad egyszer – indokolta szeretőinek számosságát, a frigy elmaradását meg ahhoz kötötte, hogy az ő egy szem lányának, élete értelmének nemigen akart szőrös szívű mostohaapát. Olyat meg pláne nem, amelyiktől még félteni is kellene. A színes álmok így inkább arról szóltak, hogy váratlanul hatalmas nyugdíjat hozott a postás, nem ötvenhatezret, mint amúgy. S nem kellett három napig ugyanazt a kis lábasnyi lecsót beosztani, hol rizzsel, hol kenyérrel, hol meg végül főtt tésztára kavarva, kicsi ízként, s nem telt három hónapba összekuporgatni az unokának egyezresnyi zsebpénzt, hadd örüljön az a gyerek. Ha Terka néni álmában tényleg nagyot mert álmodni, egészen Karlovy Varyba repítette a gondolat, ahol még sose járt, de azóta szeretett volna végigsétálni az ottani fövenyen, hogy egyszer egy filmhíradóban meghallotta a városka nevét.

 

Felébredve aztán rendszerint sétálni indult, végig a Sajó partján, hol ezzel, hol azzal diskurálva. Terka nénihez órát lehetett igazítani. Ezért is volt szembetűnő, amikor mind gyakrabban már hamarabb indult neki, s tovább maradt el. Olykor a megszokott sétaútról is letért, s az ellenkező irányban haladt. Akik beszélgetésbe elegyedtek vele, észrevették, hogy újból és újból visszatér ugyanahhoz a kérdéshez, s néhány percenként akkurátus precizitással ismétli meg, az eredeti szórendhez csökönyösen ragaszkodva. – Aztán voltál-e ma már a piacon, kedveském? – kérdezte meg ugyanazzal a hanglejtéssel egy beszélgetés alatt akár ötször is, bármilyen választ kapott is rá előzőleg.

Az, hogy otthonba vitték, feldúlta a helyieket. Kószálásai, eltévedései gondot okoztak a lányának, akinek nem volt se kedve, se ideje végigkísérni anyját szokásos körútján. Az otthonban már nem sokáig sétálgatott. Amikor először kitévedt egyedül a nagy vaskapun, s csak órákkal később jött vissza, frissen gyűjtött rozsdás falevelekkel a kezében, az ápolók megkapták az ukázt: erős nyugtatókat kell adni neki. Ezután már a tévészobáig sem kóricált, feküdt inkább az ágyában, nappal is.

Halálhírét megnyugvással fogadták a Sajó-partiak. S némi kaján örömmel nyugtázták, hogy Terka néninek nem állt módjában továbbadni a foszlós kalács féltve őrzött receptjét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.