galéria megtekintése

Forró hetek jönnek

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 18. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

A CDU/CSU soraiban a rebellisek száma jócskán megugrott, februárban még huszonkilencen voltak, most már több mint ötvenen. A Bundestag rendkívüli ülésének szavazásán ennyi konzervatív képviselő nem támogatta, hogy az eurózóna, élén Németországgal, tárgyalásokat kezdjen Athénnal egy harmadik görög mentőcsomagról.

Lehet a berlini eseményeket pozitívan is szemlélni. A 631 tagú Bundestagban az Angela Merkel kancellár és CDU-elnök nevével fémjelzett brüsszeli alku 439 támogató voksot kapott, és az ellenzéki zöldek csaknem fele is igennel szavazott. S hiába jöttek sorra a jó hírek, hogy az osztrákok és a balti államok törvényhozói szintén áldásukat adták a több mint 80 milliárd eurós megahitel körüli egyezkedésekre, azzal mindenki tisztában van, hogy a dél-európai ország pénzügyi összeomlásának veszélyét ezzel sem sikerült végleg elhárítani.

Ahogy több kereszténydemokrata politikus fogalmazott: kellemetlen, forró heteknek néz elébe Európa. Angela Merkel ugyan a világ legnagyobb hatalommal bíró asszonya, de azt eddig is lehetett tudni, hogy a CDU/CSU-ban nincs mindenki elragadtatva tőle. Tapsolnak neki, hiszen eddigi óvatos – értsd a konfrontációt kerülő, kompromisszumot kereső – stílusával két országos választást is nyert.

Mégis sokak zsebre dugott keze ökölbe szorul,mert úgy érzik, hogy Merkel politikája túlságosan semleges, túl puha. Másokat a görög kormány taktikázása frusztrál, az, hogy egyelőre nincs semmilyen biztosíték arra, hogy Athén politikájában bármi megváltozna. S Németországban a közvélemény jelentős része azt gondolja: es reicht, azaz elég volt, egyetlen centet sem szabad a görögöknek adni.

 

A görögökkel való bánásmód Merkelt egy régi pártbeli ellenlábasával állítja szembe. Wolfgang Schäuble most megszavazta a kormányzati előterjesztést, de a szövetségi pénzügyminiszter, a görögökkel folytatott eurózónás kőkemény alkudozások kulcsfigurája minden lehetőséget megragad, hogy kifejezze kétségeit. Most ugyan azt mondja, hogy még egy esélyt kell adni, valójában változatlanul jobb megoldásnak tartaná, ha Görögország egy bizonyos időre kilépne az eurózónából.

A felfüggesztett tagság felvetése miatt Schäuble kapott hideget-meleget, nevezték Európa sírásójának, de az elképzeléssel nincs egyedül. A nagykoalíciós partner szociáldemokratáknál is akadnak támogatói, például Peer Steinbrück expénzügyminiszter és 2013-as szocdem kancellárjelölt. Miközben a szocdemek baloldali szárnya a görögökkel szembeni arroganciát, túlzott keménységet és szívtelenséget vet Schäuble szemére, mások pont őt tartják az „utolsó európainak” a Merkel-kabinetben.

Aki a mag-Európa-gondolat egyik kitalálójaként legszívesebben a közös gazdasági-fiskális kormányzás felé vinné az integrációt. Minden eszközzel, ha kell, húsba vágó megszorítások árán is. A Schäuble által utolsó esélynek nevezett mentési kísérletre lényegében egy hónap maradt. Nem túl sok idő. Kellemetlen lesz ez a nyár Európában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.