galéria megtekintése

Forró helyzet

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 11. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Budapest forr! Bármily hihetetlen: a városokban már-már elviselhetetlen a kánikula – az aszfalt, mint a legkorszerűbb napelem, ontja magából a meleget –, az utcákon mégis hatalmas a tömeg. Nemhogy vízpartra mennének, kirándulnának a hűst adó erdőkbe, ligetekbe az emberek. Ehelyett rengetegen a belvárosi utcákon, a körutakon többedmagukkal a járdán ülnek, mellettük hátizsák, ásványvizes palackokból locsolják magukat. Kezükben térkép, kérdőn tekintenek az itt lakókra, tudakolván, merre is kell menniük.

Nem, ők nem a Keleti vagy a Nyugati pályaudvar felől érdeklődnek, hanem a legtöbbször a sziget és a fesztivál szó hagyja el a szájukat. Merthogy már a múlt hét végétől folyamatosan érkeznek a legális, a szórakozási bevándorlók, akik európai egyik legnagyobb szabadtéri fesztiválja miatt imádják Budapestet. Szinte sehol nincs még egy ilyen adottságú hely: a centrumhoz nagyon közel lehet sátrat verni, tombolni a vízparti koncerteken, és ami szintén vonzó: az otthonról jobban eleresztett külföldieknek olcsó, a magyaroknak nagyon drága itt az étel és ital.

Budapest forr. Tranzitállomások a pályaudvarokon, tömeg a tereken. Rengetegen a belvárosi utcákon, a körutakon többedmagukkal a járdán ülnek, mellettük hátizsák, ásványvizes palackokból locsolják magukat. Kezükben papírfecni vagy az sem, kérdőn tekintenek az itt lakókra, tudakolván, merre is kell menniük. Vagy kerülik a tekinteteket.

 

Migránsok,menekültek, akiket a legújabb kommunikációs manipuláció miatt a közszolgálati média csak határsértőknek nevez.

Egyfelől a szórakozási, másfelől a politikai, gazdasági vándorlók! Budapest a különböző kultúrákból érkező migránsok fővárosa ezekben a napokban. Más és más a megítélés. Persze aki utálja, hogy megszokott életritmusát felborítják – hogy kerülgetnie kell idegen embereket, hogy még nagyobb a tömeg a közlekedési eszközökön, még feltűnőbb, hogy a hajdani jó szokással ellentétben a házmesterek (vagy akik ma vannak helyettük), a háztulajdonosok nem seprik, locsolják fel a hozzájuk tartozó utcarészt –, annak édes mindegy, hogy a Robbie Williams-imádók vagy az arab és afrikai országokból érkezettek dühítik fel. A fontos: legyen kire haragudni.

Apropó, Williams! A szupersztár énekes nemcsak arról híres, hogy negyvenegy évesen is tízereket tud becsábítani koncertjeire, hanem nagylelkűségéről, az adakozásról is. Többször lépett fel a szegények megsegítésére szervezett jótékonysági koncerteken, 2007 karácsonyán például Los Angelesben a hontalanoknak osztott ételt, italt.

Modern kori népvándorlás: különleges helyzet a XXI. században. Egy gondolatkísérlet: az egyik legkülönlegesebb fesztivál lehetne az Óbudai-szigeten. Óriási terület, akár befogadóállomásnak is alkalmas, napokon át tartó zenei kísérettel. A szórakozási bevándorlók bizonyosan nem húznák el a „határsértők” nótáját, ott nem keltene feltűnést, hogy férfiak, nők, kisfiúk, kislányok sátrakban várnak jobb sorsukra.

Enyhülhetne a hidegség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.