galéria megtekintése

Forgács

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 18. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Ahol gyalulnak, ott hullik a forgács. Ezt mondhatta volna akár Orbán Viktor is, de nyugodtan kormánya zászlajára hímeztethetné. Mert tényleg: ahol tízpercenként döntenek valamiben, jobbára előkészítés, konzultáció, józan megfontolás nélkül, kizárólag a pillanatnyi politikai vagy üzleti („nemzeti” üzleti, naná) érdeket nézve, ott nem csoda, hogy becsúszik néhány gikszer.

Itt van például ez a Gábriel arkangyalos-birodalmi sasos monumentum, amely – így képzeljük – egy legfelsőbb szintű brainstormingon pattant ki valamely v. b. t. t. (valóságos belső titkos tanácsos) fejéből, és innen csak egy ugrás volt a sírkövestől megrendelni azokat a csúnya oszlopokat meg a Kormányközeli Szobrász legkedvesebb tanítványától valami dinamikus bronzot.

És jöhetett volna a választás előtti avatás, nemzeti szimbólumképzés máris kipipálva. Ki az ördög gondolta, hogy néhány mitugrász – köztük egy ötvenhatos halálraítélt – még száz nap múlva is azon igyekszik majd, hogy elgáncsolja ezt a jó kis tervet?

 

Vagy itt van az önkormányzati választás.

A Fidesznek a fővárosban is győznie kell, és ha a régi szabályokkal nem megy, hát ír újakat. Vannak hozzá elegen, nem? Csak az a kínos, hogy az Alkotmánybíróság még mindig ott cserkel a kertek alatt, és még az is meglehet, kivetnivalót talál a durván részrehajló új szabályozásban. Most tehát várnak.

A köztársasági elnök kezében megáll a toll, és úgy tűnik, addig nem írja ki az őszi választást, míg ki nem derül, pártja az átgyúrt szabályok szerint indulhat-e új diadal felé, vagy gyalulnia kell még a törvényeken. De semmi gond. Vastag a rönk, bőven telik belőle még forgács is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.