galéria megtekintése

Fontos állomás

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 27. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

Szívünk szerint hűtenénk azok lelkesedését, akik most azt remélik, a Deka fellépésével végre minden megváltozik. Hogy miként az egyik alapító – de talán ő sem egészen komolyan – reméli: Orbán Viktor legott belátja, hogy ez így nem mehet tovább, ezért félreáll, a Fidesz pedig mélyen magába néz, s mire zöldbe öltöznek a fák, a demokratikus átalakulás is lezajlik.

Ugyanakkor azok szkepszisét is csitítanánk, akik keserűen vonogatják a vállukat, hogy ugyan, volt már itt Milla, Haha, Most-Mi... Ez is csak egy újabb mozaikszó, nem számít egy öltést se.

De, számít. A hatalmába belegyönyörödött Fidesz görcsösen ismételgeti magának, hogy az első, hegyomlásszerű győzelem után a siker immár osztályrésze. Lám, másodszor is megkapta a kétharmadot, a nemzet együttműködik, hűsége töretlen. Valószínűleg hiszik is, amit az általuk fenntartott sajtóban olvasnak. Hogy a lázongók csak fizetett provokátorok, netán amerikai kémek, esetleg megtévesztettek. És ez a hit kikezdhetetlen. Addig garantáltan kitart, amíg Orbán és köre a papírdobozba gyűjtött személyes holmijával a hátsó ajtón el nem hagyja az államigazgatást.

 

Az viszont nagyon nem mindegy, hogy az ország is hisz-e ebben a rendíthetetlenségben. Belefásul-e a folyamatos agymosásba, megtöri-e a változás, a javítás iránti vágyát a monolit rendszerekre oly jellemző reménytelenség. Ez ellen csak egy módon lehet tenni: folyamatos cselekvéssel. Ezért jó – még ha esetlegesek is a célok, netán suták a szónoklatok – a folytonos vonulás, ezért fontos, hogy aki szükségét érzi, indítson csak nyugodtan mozgalmat, és ezért lényeges, hogy hiteles arcok akár az ezredik hóttuti összefogással is a nyilvánosság elé álljanak. Aztán pár hónap múlva talán majd az ezeregyedikkel. Mert így mindenki láthatja: Orbán ellenfelei nem unják és nem fáradnak. Győzni akarnak.

A Dekáról egyelőre keveset tudni. Alapítói az Orbán-rezsim jól ismert, civil áldozatai, sorsuk is jelképes: ott van köztük a Szegények Pártfogója, a Visszaélés Leleplezője, a Hétpróbás Ellenálló és az Üldözött Lelkész. Az első megmozdulásnál máris sokan csatlakoztak hozzájuk olyanok, akik már öt éve következetesen szembesítik a társadalmat a demokrácia rombolásával, az önmagáért való hatalomkoncentrációval, az ország teljesítményének gyengülésével, az állampolgárok többségének romló életminőségével. A név pedig, noha játékosnak tűnik, fontos állásfoglalást rejt magában: a kerekasztal az elmúlt huszonöt év talán legfontosabb hagyománya, az egyszer már sikerrel véghezvitt, erőszak nélküli, de kérlelhetetlen változtatás szimbóluma.

Az elkövetkező hetekben-hónapokban kiderül, hogy ez a szervezet képes lesz-e tovább lépni. Lesz-e valami a megígért csoportmunkából, készül-e program, születik-e valamiféle mozgalom. Talán igen. Az is lehet, hogy nem. Hogy egyik vagy másik, természetesen nem közömbös. De a legfontosabb lépést már a kiállással megtették.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.