galéria megtekintése

Folytatják

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 15. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

A miniszterelnök nem hajlandó felfigyelni arra, hogy a mennyiség átcsapott mennyiségbe (sic!). Lehet, hogy az emberek nem vevők a szofisztikáltan előadott, vagy a túl bonyolult történetekre, de a botrányok puszta mennyisége is elég néha ahhoz, hogy át se akarjanak látni a szitán – inkább eldobják. Úgy érzékelik, hogy egy elszabadult horda dübörög előttük, és dühödten legyintenek rájuk.

Veszprémet nem hatotta meg az ígért uszoda, Tapolcán pedig a Fidesz tálcán hozta volna a kórházberuházást, amiért a Jobbik jelöltje csak ágálni tudott – mégis az utóbbi nyert. Konstatálni kéne, hogy nem lehet mindent pénzen megvenni, ahogy a médiumok primitív birtokbavételével sem intézhető el semmi. Az ősz óta tartó folyamatos kudarc nehezen térítheti le útjáról a Fideszt, mert ettől az, ami.

Lehet sasszézni, pörögni vagy mimikrit játszani, ott már tart azonban a kiábrándultak bővülő köre, hogy nem ül föl illuzionista mutatványoknak, meghökkentő fordulatokkal telehintett beszédeknek. A kormányzat talán elkerülne néhány zátonyt azzal, ha beáldozná valamelyik történet politikai kulcsfiguráját, de ez Orbánnak nem szokása. Különben is: okkal félhet a dominóeffektustól, s attól, hogy az amúgy is máladózó összetartásnak is búcsút inthetne.

 

A rezsim nyitni sem képes, hiszen kooperativitásból még a párton belül is híján van, a kormányzó elit körében pedig mostanában mintha egymásról se tudnák eldönteni, hogy ki a vak, és ki a bátor. Orbán pedig váltig állítja, hogy azt kell csinálni, amit eddig, csak jobban. Valahol itt jár az MSZP is, folyton folytatják, csak jobban. Hol szervezeti, hol elméleti szinten futnak neki, hogy kikössenek egy újabb pártértekezletnél. Mindent beleadtak a kampányba – az ennyi.

Az ajkai szimpatizánsaik közül sokan otthon maradtak, a Jobbik bázisa viszont megtette, amire pártja kérte. A szocialistáknál az állóvizet továbbra is a személyi kombinációk és ezek alanyainak szembenállása kavarja fel: Mesterházy visszakészül, Szanyi Brüsszelből is képes magán és pártján eret vágni, Ujhelyi, mint Mikes Kelemen háborgó leveleket ír, Lendvai keserű, de nyugtat, Botka felkészül, Gyurcsány pedig csak lövi a srapneljeit. Épp csak a hatásos politikai képviselet hiányzik.

A minden eddiginél szürkébb frakció és a vékony szakértői gárda sem a tagság, sem a hol okkal, hol ok nélkül szidott, s tényleg szedált állapotban lévő értelmiségi holdudvar felé nem szolgál ébresztővel, netán szellemi izgalommal. Ez a párt ma is úgy a legnagyobb demokratikus ellenzéki erő, hogy vonzereje stagnál vagy gyengül. Így el lehet üldögélni a parlamentben, felügyelőbizottságokban, de tárgyalóképes erő, hát még nagykoalíciót kikényszerítő párt akkor sem válhat belőle, ha erre (Jobbik-ellenes riadót fújva) volna is igény.

Csakhogy nincs, s belátható időn belül nem is lesz – tehát mindkét „cég” folytathatja. Persze, jobban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.