galéria megtekintése

Fölülnézet

6 komment

A szerk.

A rezidencia olyan történelmi hagyomány, mint a díszes őrségváltás vagy a zászlófelvonás meg az étekfogó. Volt egy kor, a királyok kora, amikor az ország vezetője ott lakott, ahol dolgozott: Magyarországon az ­utolsó embert, aki ilyen értelemben vett rezidenciával bírt, Horthy Miklósnak hívták. De 1945 után, lett légyen bármilyen rendszer az országban, a különböző közjogi méltóságok a munkahelyükön – javarészt a Parlamentben – dolgoztak, és a rezidenciájukon laktak. Magyarán: a szolgálati lakásukban, amelyet jellemzően ragyogó budai villák képé­ben bocsátott rendelkezésükre a nemzet.

Hogy korunk vezetői ma már tulajdonosként általában jobbat tudnak biztosítani maguknak, mint amivel a köz szolgálhatna, azt jól mutatja az Orbán családnak a Cinege utcától a rejtélyes felcsúti kastélyig terjedő ingatlanportfóliója. Hogy a nemzet olykor nem is elég tehetős az igények ­kielégítésére, azt Sólyom László hosszas 2010-es ingatlanválogatása mutatta. Arra viszont az elmúlt huszonöt évben még nem volt példa, hogy egy országgyűlési házelnök egy más célt szolgáló állami ingatlant „rezidenciává” alakíttasson, hogy így definiálja a saját közjogi helyzetéről kialakított képét.

Kövér László most ezt teszi. Róla eddig úgy tudtuk, jól érzi magát szigetszentmiklósi házában; most viszont a Parlamenttől macskaugrásnyira lévő egykori tisztviselői bérházban alakítanak ki neki szolgálati lakosztályt. Az épület felső szintjén, rálátással az Országházra, közvetlenül a saját „magánhadseregét” szolgáló emeletek fölött.

 

Értjük az üzenetet. De ­ennél sokkal egyszerűbb lenne, ha a házelnök úr a munkahelyén igyekezne fölülnézetből úrrá lenni a pártbélijeit elöntő káoszon, a rendelkezésére álló eszközökkel követelné meg az ügyszerű működést.

Aztán szépen hazatérne pihenni az otthonába.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.