galéria megtekintése

Földharc

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 08. számában
jelent meg.


Tóth Levente
Népszabadság

Tíz évvel az EU-csatlakozás után ott tartunk, hogy a hazai politika mezején világosan csak azt tudják megfogalmazni célként a magyar földről, hogy az ne kerüljön külföldi kézbe. Azok is, akik uniópártiak, és azok is, akik unióellenesek.

Amit a rendszerváltás óta tettünk a földjeinkkel, annak a bölcsességhez nem volt köze

Tiszteletet kérhet a kampányában a magyaroknak a miniszterelnök, de azokat ő sem tisztelheti, akik a vele kötött szerződésből csak a számukra kedvező pontokat akarják betartani, a hátrányosakat viszont eszük ágában sincs. Márpedig Magyarország a társulási szerződésben nemcsak azt vállalta, hogy hagyja beözönleni az országba az EU-támogatásokat, hanem például azt is, hogy tíz év türelmi idő után megnyitja a földpiacát a külföldiek előtt.

 

Eltelt a tíz év és még azelőtt jó néhány, és szinte semmit sem tettünk azért, hogy ehhez a helyzethez az itthon a földből élők vagy arra vágyók alkalmazkodhassanak, majd most kézzel-lábbal kapálózunk a külföldiek földszerzése ellen. Miközben a termőföld jelentős része most sem azok kezében van, akik azon termelnek, és a tulajdonosok gyakran egy fityinget sem akarnak a földből szerzett bevételből a termelésbe, az ökoszisztéma fenntartásába visszaforgatni.

A Jobbik parlamenti demonstrációja júniusban
A Jobbik parlamenti demonstrációja júniusban
Soós Lajos / MTI

Bizonyára lennének a külföldi érdeklődők között hozzájuk hasonlóan szimplán befektetési célból vásárlók, de alighanem olyanok is, akik további tőkét, tudást hoznának a hazai agráriumba. Márpedig a magyar földnek ma ez hiányzik a legjobban: a tőke és az innováció. Ha ettől elzárjuk a vidéket, akkor rosszul sáfárkodunk az egyik legnagyobb értékünkkel.

Mennyivel európaibb és magyarabb is lenne azt hangoztatni, hogy az ország alapvetően azoknak a földszerzését támogatja, akik mezőgazdasági tevékenységből kívánnak megélni, tevékenységükkel segítenek a természeti állapotaink fenntartásában, javításában, a vidék szociális problémáinak megoldásában – legyenek akár külföldiek, akár magyarok.

Amit teszünk ma földjeinkkel, vizeinkkel, az az utánunk következő nemzedék sorsát is érinti. És az ő gyermekeikét is. A fenntartható fejlődés olyan szlogen, amelyet nap mint nap érdemes bölcsen mérlegre tenni – mondta Áder János köztársasági elnök a parlament keddi alakuló ülésén.

Amit a rendszerváltás óta tettünk a földjeinkkel, annak a bölcsességhez nem volt köze. Éppen a föld lett a politikai átalakulás legnagyobb áldozata. Huszonöt éve hallgatjuk a politikusoktól, hogy a magyar föld mekkora nagy érték, miközben negyedszázada nem tudjuk eldönteni, mit is akarunk kezdeni vele.

Az-e a célunk, hogy a leghatékonyabban hasznosulva járuljon hozzá az országban megtermelt javainkhoz, vagy inkább a vidéken élők minél nagyobb szociális biztonságát akarjuk vele elérni, vagy a természeti környezetünk minél egészségesebb megőrzése, utódainkra hagyása a legfőbb érdek. Ha mindhárom, akkor ezeket hogyan akarjuk együtt elérni?

Pusztán ellenállni a külföldiek földszerzésének nagyjából annyit ér, mintha a németek balatoni vagy az írek budapesti ingatlanszerzésének szabtunk volna gátat, hiszen önmagában attól nem lesz jó tulajdonosa a földnek valaki, ha magyar. Ez még a magyar földre is igaz, látunk rá példát eleget.

Ráadásul egész Európa tudja és alkalmazza azokat a jogi módszereket, amelyekkel egy a földtől távol élő, abban csak pénzügyi befektetést látó vevőt megakadályozhat a tulajdonszerzésben, ha akar, miközben mindenben eleget tesz az uniós elvárásoknak is.

Ez a történet valójában ennyi, a többi politikai habverés, ami csak arra jó – ha sikerül elérni, hogy egyetlen külföldi se vegyen itt termőföldet –, hogy úgy tehessünk, mintha megoldottuk volna a magyar mezőgazdaság problémáját, miközben az égvilágon semmilyen bajt nem orvosoltuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.