galéria megtekintése

Föld felett

1 komment

A szerk.

Elég egy pillantás az arcára.

A ráncok, amelyeket nem szégyell, mindent megmagyaráznak. Ang Szán Szu Csí nem készült sem forradalmárnak, sem nemzeti hősnek. A Mianmar függetlenségében döntő szerepet játszó tábornok lánya 1988-ban, harminchárom évesen találta meg a hivatását. Elhatározta, hogy kiáll a demokráciáért, szembeszáll a hazáját elnyomó katonai juntával. Az elegáns megjelenése miatt Ladynek is hívott Szu Csí pártja az 1990-es válasz­táson óriási győzelmet aratott, ám a tábornokok sem késlekedtek a válasszal. Érvényte­lenítették a szavazást, a Ladyt házi őrizetbe kényszerítették. Megtörni azonban nem tudták.

A fogságban, családjától elszakítva jelkép lett belőle. S most harmincöt év után egy má­sodik nagy győzelem kapujában áll.

 

Egész lényében van valami föld feletti – mondta róla Michelle Yeoh, aki a Ladyt ala­kította a mianmari ellenzék legendás vezéréről 2011-ben forgatott játékfilmben. Szu Csít ugyan meghurcolták, megalázták, s ezt ráncai is tanúsítják, de ott maradt a föld felett. Sosem kiáltott bosszút, képes volt kezet nyújtani a hazája élén álló, tábornokból lett elnöknek, hogy együtt próbálják meg egy másik pályára állítani az 53 millió lakosú délkelet-ázsiai országot.

A Lady sem tökéletes, ő is emberből van. Sokan mégis Mahatma Gandhihoz, Martin Luther Kinghez és Nelson Mandelához hasonlítják. Mert benne is ott van az erő, az erkölcsi tekintély. Mindaz, ami hatalmasabb egy hadseregnél. És egy diktatúránál is. Figyeljünk erősen rá!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.