galéria megtekintése

Fogyunk

2 komment


Tanács István

Néha pár tizedszázalékkal javulnak az élveszületés és a halálozás adatai, máskor ugyanannyival romlanak. Amelyik politikai erő hatalmon van, javuláskor diadalmasan mutat a rövid távú adatokra, hogy na, ugye? Az ellenzék meg minden minimális romlásnál vádlón fölemeli a mutatóujját: ugye, hogy nem?

Nézi az ember az idősoros adatokat, és néha mintha közvetlen és egyértelmű lenne az összefüggés. Például 1990-ben, a rendszerváltozáskor, amikor elvileg felszabadulást, reményt, a várható jobb életkilátások esélyét kellett volna érezniük az embereknek, 14 ezrelékre, az eddigi legmagasabb értékre ugrott föl a halálozási ráta. Szoktuk mondani, hogy a megnövekedett bizonytalanság, a szorongás miatt. És el szoktuk felejteni, hogy 1960 és 1980 között, a Kádár-korszak növekvő életszínvonalú évtizedeiben nőtt legjobban a mortalitás. (Szerintem például azért, mert akkor telt először az addigi szegények tömegének mindennap cigarettára és alkoholra.)

1980 és '90 közt is emelkedett a halálozási mutató – de csak négytizednyit. Azóta alacsonyabb, de nem sokkal. 2013-ban és '14-ben volt a legkisebb – de akkor is csak 12,8 ezrelék. 2015-ben visszakúszott 13,4-re, és 2016 első két hónapjában is (az MTI-nek a KSH-ra hivatkozó adatai szerint) ugyanott maradt. Tavaly télen volt influenzajárvány – idén nem.

 

Egyben szokták látni és láttatni a születési és a halálozási rátát – de mi most nézzük csak az utóbbit. És mert az adatok közt nem látunk területi, életkori bontást, hagyatkozzunk a gyarló tapasztalatra. Néhai osztálytársam ötvenkilenc évesen egy sérvműtét következményeibe halt bele. Kórházi fertőzést kapott, ami nem lett volna végzetes, ha észreveszik. Rosszullétére sokáig azt mondták: biztosan elvonási tünetei vannak. Amikor kiderült, hogy mégsem, már késő volt.

Egyik szomszédunk 80 évesen kapott stroke-ot. Jó fizikai állapotban volt, még kocsit vezetett, ellátta a beteg feleségét, intézte az ügyeket. Bevitték az ország egyik legjobb, legdrágább sürgősségi osztályára – de a lánya szerint csak fektették. Amikor siratja, hogy még élhetett volna, azt mondják neki: mit akar, hiszen elmúlt 80 éves? Pedig tényleg élhetett volna, és ha ő élne, akkor a felesége is élhetne, így viszont valószínűleg hamarosan utána hal.

És annak van hatása a mortalitásra, hogy a háziorvosok többsége nyugdíjaskorú? Hogy nem mindegyikük ismeri az összes lehetőséget, ami ma – elméletben – elérhető? És annak, hogy a falvak közti utak olyan rossz állapotban vannak, hogy a nagygazdák 15 milliós terepjárója is csak araszol rajta – hát még a mentő? És van-e kedve kórházba menni azoknak az idős, de még megmenthető betegeknek, akik már látták, ápolás, nyugtatás és tisztába tevés helyett gézzel kötözik az ágyhoz a nyugtalan időseket? Nem használnak kacsát, hanem katétert nyomnak a húgycsőbe és az ott van hetekig.

Hogy miért nem élnek tovább, akik még élhetnének? Talán azért, mert – itt, most – olyan nagyon nem is akarnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.