galéria megtekintése

Fogják meg, roma!

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 16. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Ismét felmelegítették a kiváló ötletet, hogy készítsenek nyilvántartást a cigányok arányáról a bűnelkövetők között. Pásztor Albert egyszer már elárulta magát. Azt állította: onnan tudja, hogy egy adott bűncselekménytípus valamennyi elkövetője cigány volt egy adott időszakban Miskolcon, mert annak vallották magukat. Azért, hogy kedvezőbb elbírálásban részesüljenek.

Hasra ütésre szépen túlhazudták őket, hogy Moldova György és a mögötte álló rendőri vezetők uszítási igényeinek megfeleljenek

Semmi nem utal arra, hogy a rendőrök és bírók kedvezményeznék a romákat (sőt), de ha Pásztornak mégis igaza lenne, az eleve hiteltelenítené az önminősítést, amire hivatkozik, hiszen érdek állna mögötte. Emlékszünk a tömeges csalásra, amikor legkevésbé sem roma diákok százai vallották magukat romának, hogy lenyúlják a roma diákoknak szánt támogatást.

 

Ha előny romának minősülni, akkor nem tudhatjuk, hányan romák azok közül, akik annak vallják magukat. Ha nem előny, nem tudjuk, hányan nem vallják magukat romának, holott identitásuk szerint azok. A népszámlálási kérdőíveken a saját öntudatuk szerint romák többsége nem vallja magát annak. A választási regisztrációban sem.

Egy gyanúsított vagy egy fogoly amúgy sincs olyan helyzetben, hogy az identitásáról torzító befolyás nélkül nyíltan nyilatkozzon. Sok mindent tehet egy nyomozó és egy börtönőr azzal, aki nem vallja magát romának, noha szerinte az.

Akkor lenne értelme bármilyen nyilatkozatnak, ha a teljes népesség hiteles nyilatkozata a rendelkezésünkre állna, hisz csak akkor tudjuk a részeket az egészekhez viszonyítani. A romák számára vonatkozó becslések között két-háromszoros különbség van, s mindegyik távol áll a népszámlálási adatoktól.

Azért rúgjuk félre az ilyesféle adatgyűjtéssel kapcsolatos sokféle aggályt, hogy olyan adatokat kapjunk, melyeket sem laikus, sem szakember, sem jogvédő, sem rasszista nem vehet komolyan?!

Elképzelhető korrekt eljárás, de az is csak a rosszra jó. A jogerősen elítélt elkövetőkkel ki lehet töltetni anonim módon kezelendő kérdőívet, melyen a nemzetiségükről nyilatkozhatnak. Ha akarnak. Borítékolhatjuk: az érintettek túlnyomó része, miként a népszámláláskor, vagy nem nyilatkozik, vagy többséginek minősíti magát, s az így kapott abszurd eredmények majd a többséget frusztrálják, s ez a frusztráció hatalmas nyomás alá helyezi az illetékeseket, hogy ne töketlenkedjenek, rúgják szépen félre az emberi jogi alapelveket, s ránézésre állapítsák meg, ki a cigány.

Van ennek az önkényes besorolásnak szép hagyománya, megtették ezt már zsidókkal, kitelepítendő németekkel, legtovább meg a cigányokkal. A rendszerváltásig. Így lett a nyolcvanas években is, ahogy alapos szociológusok megállapították, „cigánybűnöző” egy csomó gádzsó, aki épp rossz helyen lakott. Mire mentek akkor is az adatokkal? Hasra ütésre szépen túlhazudták őket, hogy Moldova György és a mögötte álló rendőri vezetők uszítási igényeinek megfeleljenek. A szakember meg kimutatta azok alapján, hogy az azonos társadalmi helyzetben lévő cigányok és nem cigányok pünkt ugyanannyit bűnöznek.

És ki hatott a közvéleményre? A szakember vagy Moldova?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.