galéria megtekintése

Flashmobok

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 29. számában
jelent meg.

Simkó János

A hogy az várható volt, a média azonnal rádőlt Orbán tusványosi beszédére. Érthető: a Forma–1-en kívül még az időnkénti hőség és az foglalkoztatja a kollégákat, hogy egy gázszerelő a mangalicákhoz vagy a kikötőépítéshez ért-e jobban. Ez utóbbi rejtvényen igazán nincs mit rágódni, naná, hogy mindenhez ért, és slussz.

Mint ahogy – hála a magyarok istenének – a miniszterelnök úr is, aki a bálványosi nyári szabadegyetemen beszélt, de valójában nem mondott semmit. A lapos piszkálódás a baloldallal („Ezek az emberek, ezek a politikusok egész egyszerűen nem szeretik a magyarokat, és azért nem szeretik őket, mert magyarok.”) olyan méretű ostobaság, mint ha azt állítanánk, hogy minden jobboldali azért szereti az erdélyi kürtőskalácsot, mert jobboldali.

Az igazság arrafelé keresendő, hogy Orbán azért képes ilyeneket mondani, mert ő Orbán Viktor. Ennyi. Ettől még Semjén lovasvadász-ellentengernagy meglapogathatja a vászoning csomagolásában is a jól láthatóan széles, feszülő királyi vállakat, Tőkés exgigapüspök pedig az unió áldását kérheti a székre, amelyen a Nagy Ember ült. Egy nap után, ahogy mondani szokták, „leesett” az Orbán-beszéd, visszaszállt Erdély szent bércére, a vazallusokon kívül már nem érdekelt senkit. Úgyhogy lépjünk is egy nagyot, az életnek az ő igazi sűrűjébe.

 

A Mai Belváros című, magát függetlennek füllentő lap címoldalon tudósít a Belváros önkormányzata és a Szentkirályi Ásványvíz Kft. kánikulai akciójáról. Soha nem találnák ki, maga a polgármester oszt vizet – mit tesz isten? – éppen a Szent István-bazilika előtt. A kerületben csak Belvárosi Banderasnak hívott Szentgyörgyvölgyi Péter a címlapfotó tanúsága szerint magabiztos mosollyal nyújtja át a turistáknak a hűtött palackokat. Merjük remélni, nem bevándorlóknak, ilyen-olyan menekülteknek adogatja a magyar föld mély rétegeinek kincsét ez nemes gesztusoktól duzzadó fiatalember! De nem kell, hogy aggódjunk a Belvárosban igen jól elhelyezkedő Szentgyörgyvölgyi család jövőbeli sorsáért, hiszen a frappáns cím eloszlatja a legmegátalkodottabbak kételyeit is: „Vízzel enyhítették a járókelők szomját”. Tetszenek érteni: a kép háttérben a bazilika főbejárata, előterében a tikkasztó hőségben Szentgyörgyvölgyi vizet fakaszt az alumíniumbódéból. Szép.

Az újság harmadik oldalán kiemelt információ, az egykori bányász híradók stílusában, idézem szöveghűen: „Az én városom facebook közösségi oldal a >Nap Polgármestere Civilben< címmel tüntette ki Szentgyörgyvölgyi Péter polgármestert, aki a tikkasztó hőségben szabadidejében osztotta a vizet a járókelőknek a Bazilika előtt”. Nehéz levegőhöz jutni ekkora hőstett hallatán, utoljára a boldoggá avatott Kalkuttai Teréz anya vitt véghez valami hasonlót, igaz, ő az önzetlen segítést és testi-lelki gyógyítást élethivatásának tekintette, így aztán nem volt sem munka-, sem szabadideje.

De a mi polgármesterünk a tikkasztó, majdnem kalkuttai hőségben, ráadásul a szabadidejében cselekedte a jót embertársaival! Nem ám úgy, mint híresen szerény elődje, aki munkaidőben havat lapátolt, hogy kiszabadítsa a Belvárost a tél fogságából. Na, jó, ne legyünk igazságtalanok, a karácsonyfaosztáskor a szabadidejében mindig mosolyogva választott fát Marika néninek, akit már a húsvéti sonkaosztásnál megismert. A belvárosi újság is Rogán-hagyaték, tudja a dolgát, és bár Szentgyörgyvölgyi úr az első három oldalon mindössze öt alkalommal szerepel, biztosak vagyunk benne, hogy „Értünk dolgozik” vagy „Két végén égeti a gyertyát”, esetleg „Várost és közösséget épít” címmel rovat indul, és a kisnyugdíjasok végre bepillanthatnak a városvezető heroikus hétköznapjaiba.

Fent és lent, észt és vizet osztanak. A regnáló hatalom prominensei kitanítanak belvárosi és erdélyi polgárt, sarokba zavarják Európát, hogy címlapra kerüljenek. Orbán a leglaposabb csúsztatással hirdeti ki a nemzeti konzultáció végeredményét: magas százalékokban „a magyarok” ezt meg ezt akarják. Nyolcmillió kérdőívből egymilliónál valamivel többen, akik visszaküldték a preparált, előfeszített kérdésekre a válaszokat! Értjük. A többi csaknem hétmillió biztos nem a nemzet része. Pedig nincs mitől tartaniuk: nem a nullához konvergáló politikai teljesítmény dönti el a hírértéket, hanem a helyi és országos médiára egyaránt rátenyerelő hatalom. Az rendeli a nótát, aki fizeti a zenészt. Persze hogy közpénzből.

De nincs mitől tartaniuk azért sem, mert a magyarokat Orbán szerint nem szerető baloldal történetesen szabadságra ment. A szóvivők reagálnak, az aktivisták pedig, ha kell, majd kitalálnak valami tök kreatív flashmobot. Nyár van, hosszú, forró nyár.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.