galéria megtekintése

Fiúk a bányába

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 17. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

Nem ígérkezik habkönnyű feladatnak megtanítani a bányászszakmára azt a tizennégy fiatalt, akikkel Komlón újraindult a húsz éve szünetelő vájárképzés. Politikai támogatásban nem lesz hiánya a munkát vállaló iskolának, hisz a megnyitón Hoppál Péter államtitkár függetlenségi harcunk sikereként definiálta a vájárképzést. Ettől még az osztály tanulói nem fognak megilletődni. Nem olyan srácok: többségük motiváció nélkül, nem tanulva, fegyelmikre rálegyintve, szerelemtől, haveroktól megrészegülve bukdácsolta végig az elmúlt éveket.

falseManek Attila / MTI

Amúgy elődeik sem voltak mintagyerekek. Ám akkor még tízezrek dolgoztak a hazai bányákban, s a kezdő vájárokat pár évnyi munka megbízható csapattaggá formálta. Hajtottak három műszakban, és hihetetlen mennyiségű pluszmunkát vállaltak. Nem csak a bányában, azon kívül is: iskolákat, kultúrházakat, sportpályákat építettek. A bányászok összefogtak, ha baj érte valamelyik sorstársukat, és összefogtak, ha az országot érte baj. Az 1956-os forradalom leverése után hetekig sztrájkolva követelték a szovjet csapatok kivonulását, s csak 1957 januárjában törte meg őket a hatalom és a kilátástalanság.

 

A volt bányászok szavaiból azért az is kiderül, hogy a szocialista brigádok tagjai sem voltak mintagyerekek. Talán sehol sem követtek el olyan komisz tréfákat egymás bosszantására-megnevettetésére, mint a bányászkollektívákban, na és az ital is szedte az áldozatait. A többség azonban kemény munkával elérte, amire abban a korban egy kétkezi melós okkal lehetett büszke: otthont építettek, kitaníttatták gyermekeiket, 3-4 évenként új autót vettek, minden évben nyaraltak. Pecáztak, focimeccsre, moziba és színházba jártak. Meg kórházba, szanatóriumba, gyógyfürdőbe, mert ez a munka ette az egészséget. Bárhogy volt is, a bányászok érezték a társadalmi megbecsülést és az anyagi biztonságot. S aki beiratkozott a vájáriskolába, tudta, hogy rá is ez vár.

Vajon a mai magyar társadalom mit tud ígérni a vájártanulóknak? Bányát nem, legfeljebb azt, hogy, átképzéssel elmehetnek gépkezelőnek, villanyszerelőnek, ácsnak, kőművesnek. De mit ígér a magyar társadalom a villanyszerelő-, az ács-, kőművestanulóknak és még megannyi szakma diákjainak? Ígér-e biztos megélhetést? Nem igazán.

A bukdácsoló szakmunkástanulók általában nem azért iskolakerülők, fegyelmezetlenek, lusták és pimaszok, mert ilyenek akarnak lenni, hanem mert ilyenné teszi őket a jövőtlenség. Látják szüleiket, idősebb testvérüket, ismerőseiket, hallják, hogy mennyit lehet megkeresni szakmunkásként, hallják, hogy milyen könnyen lehet állástalanná válni, s azt kérdezik: ezért törjem magam? Vagy azért, hogy közmunkás lehessek?

Akkor lesz a mostaninál sokkal több igyekvő szakmunkásjelölt, ha stabil lesz a magyar gazdaság, és a hazai cégek közvetlen kapcsolattartással, a mostaninál jelentősebb ösztöndíjakkal, megbecsültséget sugalló, jól fizetett állásajánlattal győzik meg a diákokat a kitartó tanulás fontosságáról. Ennek híján marad a kallódás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.