galéria megtekintése

Filatélia

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 03. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

„A múlt szűk.”
V. V. Majakovszkij

„A. mesélte, hogy egyszer véletlenül felgyújtott egy erdőt. Ez a bélyeg már örökre rajta marad, nem lesz tiszta többet a borítékja. Próbáltam vigasztalni, hogy azért lássuk be, ez egy elég ritka bélyeg: véletlenül felgyújtani egy erdőt. A menő svájci filatelisták biztosan vagyonokat adnának egy ilyenért. És elmeséltem neki a kiugrott postaláda-ürítő fiú történetét, aki éppen aznap állt először munkába, amikor lecserélték az utcanévtáblákat. Két kínossá vált író-költő helyébe két ostoba és unalmas virág költözött.

A Gorkij–Majakovszkij, vagyis a Szegfű–Gerbera sarkán pirosló postaládát ráadásul embermagasra pofátlankodó sövény takarta el. Nemhogy a postaládát, de a sarkot se találta a postásfiú. Nem szólt odabenn, csak kihúzta Gorkij & Majakovszkij elvtársakat. Majdnem egy év telt el így, amikor a fiú arra lett figyelmes, hogy föltűnt egy postaláda a sarkon; valaki megnyírhatta a sövényt. A láda az láda, ki kell üríteni. Üdvözlőlapok, kiskarácsony, nagypéntek, ésatöbbi – a feladó minden esetben olvashatatlanul ismeretlen. A fiút leverte a víz, most mit csináljon.

 

Odabenn mégsem mondhatja, hogy egy évig nem ürítette a ládát. Abba meg bele se mert gondolni, mi van, ha az ismeretlen feladók megsértődtek a komplett rokonságra, amiért azok semmire nem reagálnak? Amikor a közeli kis hídon reszketve nézett körbe, látja-e valaki, amint éppen a vízbe dobja a frissen talált lapokat, leveleket, eldöntötte, hogy még aznap kilép a Postától. Azzal nyugtatta magát, hogy a pénz már az elején is kevés volt, így meg, hogy nemrég a nővére is hozzáköltözött, miután egy svéd grafikus teljesen tönkretette, még annyira sem elég.

A rézmetsző biztos azt hitte, hogy a nőbe kell metszenie, amit az agyában lát, az ő bőre alá kell vájnia azokat a szépen fájdalmas képeket. Hogy a nő a réz. Azóta alig lehet egyedül hagyni a nőt. Szóval, mivel az a semmi kis postásfizetés már a kettejük konzerv- és nyugtatóadagját se nagyon fedezte, tényleg úgy látszott, hogy ideje új karrierbe kezdeni. És attól kezdve esténként, ha sikerült a nővérét leszedálni, a kiugrott postásfiú elment betörni. Egy éjjel elkapták persze, valahol Erzsébeten. Azóta is ül.

A nővérét néha még látják a városban itt-ott, egyre koszosabb. Svédül koldul, svédül kérdi a hentest, friss-e a marhaszegy, svédül keresi az öccsét, meg a Gorkij és a Majakovszkij utcát... Látod, mondtam egy kis csönd után A.-nak, sosem késő bevallani a dolgokat. Aztán megkérdeztem tőle, hogy akkor foglalhatom-e a két jegyet a genfi gyorsra. De addigra elaludt.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.