galéria megtekintése

Feszültségoldás

1 komment


Horeczky Krisztina

Történt, hogy a fürdőszobában szivárgott a nyomócső, átáztak a falak, így negyedórás villámlátogatást tett zuglói ingatlanomban a biztosító embere és a közös képviselet műszaki ügyintézője. Míg a kárfelmérő buzgón dolgozott, az alacsony, tar, bokszoló orrú férfiember vélhetőleg fitneszben megfáradt tagjait a konyhaszéken pihentette.

Csak ülök és mesélek-jelleggel elpanaszolta, hány helyen járt aznap, a kibontott falnál nagyobb érdeklődést mutatva a mikró tetejéről leemelt naptár, egy Pittmann Zsófi-metszet és a hűtőmágnesek iránt.

A tegezésen túl egyéb módon is tanúságát adta annak, hogy otthon érzi magát. Mikor szűkszavú férfitársa halló- és látótávolságon kívül volt, hozzáért a karomhoz, meg-megsimogatott. A helyreállítási munkálatokról fojtott hangon úgy beszélt, mint a hadititkokról, bár a LED-es lámpák szakszerű elfordításával magam világítottam rá arra, hogy az elé táruló két cső közül melyik okozta a problémát. A jegyzőkönyv aláírásán kívül tennivalója nem akadt, ám a kárszakértő távozása után a lakásban maradt, mondván, volna még megbeszélnivalónk. Mivel nem volt, kis idő múlva kézfogással búcsúztunk. Eztán a penetráns parfümfelhőjével beszagosított előszobában hirtelen átölelt, hevesen megszorongatott, fülembe sugdosva, hogy minden rendben lesz, nyugodjak meg. Ő ezért van. Tekintete akár a bagzó macskáé.

 

Kevesebb mint két óra múlva megtudtam, mindez a stresszkezelés egy formája. Az általam hűvös tárgyilagossággal elbeszélt történéseket közönyösen hallgató házkezelő szerint hangsúlyosan családos munkatársuk feltehetően a belőlem áradó, tapintható feszültséget kívánta oldani. Mély együttérzéstől vezérelt, keresztyéni gesztusokat tapasztalhattam meg elsivatagosodott lelkületű világunkban. Miután hangot adtam ez irányú kétségeimnek, a fiatal nő kipréselt magából egy elnézést, valamint közölte, noha a saját bőrén sosem tapasztalt olyasmi viselkedést kollégája részéről, amilyenről panaszt tettem, finoman elbeszélget az illetővel. Jeleztem, ezt számos okból nem támogatom, de az egyoldalú testi kontaktus létesítését messiásként hirdető, humánumtól kirobbanó jószolgálati nagykövetüket többé a lakásom környékére ne merje engedni, karitatíve.

Adódik néhány kérdés. Vajon társasház-kezelőségünk papundeklimácsója ilyen taktilis formában önt-e lelket hímtársaiba is, vagy azt netán kínosnak érezné? (Kétségkívül igen.) Nőnemű polgártársai irányában miért érzi szükségét másképpen föllépni egy szigorúan hivatalos és semleges helyzetben, mint egy férfi felé? Végül d'Artagnanná vált, kissé ingerült imádottamat citálva érdeklődöm: ha strangjavításkor a „kétségbeesett kis hölgy" bátorító ölelése (értsd: taperolása) a céggyakorlat, leszakadt plafon esetén nyelvescsók? Gázrobbanáskor petting?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.