galéria megtekintése

Férfiak

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 30. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Nyertes csapaton ne változtass – nagyjából így foglalható össze Orbán kormányalakítási stratégiája. Így aztán nem meglepő, hogy talán még sohasem volt ennyire unalmas az új kormánylista, mint most. Legalábbis ami a neveket illeti. A hivatalos bejelentés idejére a változásokat már mindenki tudta.

Az egyetlen kivételt az a KDNP-s Seszták Miklós jelenti, aki olyan átéléssel tudta a miniszterelnökkel pálinkázva énekelni a Fehérvári huszárokat, hogy valami már tényleg dukált neki. Ő nemzeti fejlesztési miniszterként Németh Lászlónét váltja, akinek nem a távozása meglepő, hanem a kinevezése volt az. Vele viszont az egyetlen nő is kikerül a kormányból, ami szomorú bizonyítványa a Fidesz politikájának. Úgy látszik, Orbán főként akkor számít a párt női politikusaira, ha a nagygyűléseken vagy a győzelmi ünnepeken kell a szónoki emelvény mellé kiállniuk.

Akár érdekes is lehetne, ki az új fejlesztési miniszter, ha az ő kezében lennének a fejlesztési pénzek. De már nincsenek. Pénzügyminisztériumunk ugyan továbbra sincs, de pénzminiszterünk már van. Lázár Jánosnak hívják. Hozzá, a Miniszterelnökséget már miniszterként irányító erős emberhez kerül az uniós pénzek felügyelete után a vidékfejlesztés és a közigazgatás is. Azaz közvetlenül Orbán alá, ami a kancellária és a központosítás erősödését jelzi.

 

A minisztériumok és az államműködés alapvető területeinek keringője azt mutatja, hogy Orbánnak és csapatának erről csak annyiban van kőbe vésett elképzelése, mint az alaptörvényről. Egyik-másik minisztérium jelentősége más tárcánál egy államtitkárságéval sem ér fel, a mindenkori felosztást sokkal inkább vezérlik hatalomtechnikai szempontok, mint az ésszerűség. Ebben viszont Orbán igazán hagyománytisztelő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.