galéria megtekintése

Ferenc és Erdő

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 07. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Ferenc pápa vasárnap felhívással fordult a plébániákhoz és más katolikus közösségekhez, kérve, hogy fogadjanak be egy-egy menekült családot. A püspököktől pedig azt kérte, hogy támogassák felhívását. Csupán pár nap telt el Erdő Péter vihart kavaró kijelentése óta. A bíboros a püspöki kar ülése után arról beszélt, hogy nálunk állandóan változik a menekültek jogi helyzete, stabilabb és világosabb szabályokra lenne szükség.

Az egyház kiválasztott néhány alkalmas ingatlant, pillanatnyilag azonban nem jogosult rá, hogy befogadjon oda menekülteket – ha így tenne, a jog szerint embercsempésszé válna. A jogi helyzet tényleg bizonytalan. Sem a rendőrségtől, sem a bevándorlási hivataltól nem kaptunk választ arra, embercsempészet-e a menekültek befogadása. Akárhogyan is, nehezen elképzelhető, hogy kommandósokat vezényeljenek ki a templomokban elszállásolt menekültek kipaterolására, és egyházi méltóságokat állítsanak büntetőbíróság elé.

Maradjunk annyiban, hogy nem ez volt a bíboros legsikerültebb sajtószereplése. A rosszul elsült mondatot tudjuk be a zaklatott körülményeknek: utóbb derült ki, hogy épp a nyilatkozat előtt, a püspöki kar tisztújításán Erdő Péter alulmaradt Veres Andrással szemben. Később az Indexnek nyilatkozva a bíboros „hiteles akciónak” nevezte, hogy a pannonhalmi főapátság megnyitotta kapuit menekült családok számára. A kérdés eldőlt. A bíboros részéről semmi akadálya, hogy a magyar katolikusok is eleget tegyenek a pápa felhívásának.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.