galéria megtekintése

Fénytörés

3 komment

A szerk.

Ha valamiben nem kételkedünk, az az, hogy süt majd még a nap a kormányközeli cégekre a megújuló erőforrások piacán. Még akkor is, ha jelenleg nem a megszokott oligarchakörhöz, de még csak nem is a milliárdos lepattanókért versenyző NB II-es fideszes vállalkozói társasághoz kö­tődő cégek uralják a napelemek piacát.

Ugyanakkor a hatalom természetét jelzi az, ahogyan beavatkozik még az olyan szektorokban is, amelyekben az adott pillanatban nincs favoritja. Ennek az eljárásnak a módszertanát mutatja be lapunk a magyarországi napelempiacról szóló cikke. Történetünk újabb bizonyíték arra, hogy az Orbán-rendszerben elképzelhetetlen olyan vetélkedő, amelyben a szabadság, a tehetség, a teljesítmény, az innováció érvényesülhetne. Nincs olyan alrendszer, amely fair módon működhetne.

Tansztorinkban azt láthatjuk, hogy adott egy szektor, amelyet kinézett magának a klánok egyike, ám a lenyúlási kísérlet kudarcot vallott. Ezután odébb terelték az uniós pénzt, így felvetődhetett, hogy a napelemes részlegben megvalósul a verseny, mert kevesebb a „könnyű pénz”, amiért oda szoktak rontani. Elképzelhetőnek tűnt, hogy minden résztvevőnek azonos esélye lesz a sikerre. Ám erről itt szó sem lehetett.

 

Ha nincs közvetlen érdekeltségük a hatalom környéki gazdagodóknak, akkor a beavatkozás azt szolgálja, hogy egyszer még elvehessék, amit akarnak. Esetleg azt, hogy az intervenció más területeken hozzon hasznot a kiválasztottaknak.
Mert ebben az országban betiltották az érdemet. Tették ezt már akkor, amikor elkezdték építeni a nemzeti együttműködés torz rendszerét, amelyben senki nem a tudásának és a teljesítményének köszönheti a helyét. A szer­kezetet a félelem és a lojalitás különleges kevercse tartja egyben. Ezért minden ponton külön utasítás nélkül is megfojtják a kezdeményezést, a kreativitást. Saját szempontjukból helyesen teszik, hiszen ha ezek valahol beszöknének az építménybe, azonnal össze is döntenék azt.

Mert a Fidesz hiába igyekszik illegalitásba küldeni, attól még a tudás hatalom.

Hosszú távon legyőzhetetlen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.