galéria megtekintése

Fényláncok

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 11. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Szép és szívszorító a fénylánc, amelyet a berlini fal helyén építettek a németek. A világító „léggömbök” – huszonöt évvel a falomlás után – a különélés fájdalmára emlékeztetnek. Talán megmozdítanak valamit azokban a fiatalokban is, akik személyesen nem láthatták, ismerhették a bebetonozott kettészakadást.

Örömükben vajon építenének-e fényláncot a katalánok fordított esetben, ha sikerülne leválniuk Spanyolországról? Katalónia határán egyelőre nem kell gömbburás lámpasorra számítani, pedig a hétvégi népszavazáson a résztvevők nyolcvan százaléka voksolt a függetlenségre. (A baj csak az, hogy hivatalosan, jogilag nem is volt népszavazás, ráadásul a választók kétharmada otthon maradt.)

Mint ahogy Skócia és Anglia között sem lebegnek fénygömbök, pedig ott aztán hamisítatlan referendumot rendeztek a londoni kormány egyetértésével – de a skótok többsége (ötvenöt százaléka) köszönte, nem kért az önállóságból. Az önállósodási lavina elindulásával már a skót népszavazás idején riogattak. Mi lesz, ha vérszemet kapnak a katalán, flamand, dél-tiroli, székely stb. szeparatisták?

 

Nos, a lavinát végül sem a skótok, sem a katalánok nem indították el. Bár Skóciában egy ideig úgy tűnt, hogy felülkerekednek azok, akik a szívükre hallgatnak (és az elszakadást választják), a végén győzött a józan ész, és maradt minden, ahogy van. A katalánokat már jobban elsodorták az érzelmek, és a legtöbben elhitték, hogy a Spanyolországnál sokkal kisebb, de szabad (miért, most milyen?!) Katalónia egyedül is megáll a lábán. Ott ellenben a madridi kormány zárta rövidre a dolgot, és az alkotmánybírósággal mondatta ki, hogy a népszavazás illegális, tehát érvénytelen, felejtsék el.

Ám tényleg marad a kérdés: vevők-e a nagyobb függetlenségre az európaiak? Persze, hogy sokan sok helyen áhítoznak az önállóságra (Európán kívül is, lásd a francia ajkú kanadaiak lakta Québec tartományt), csakhogy a színes álmok után mindig érdemes végiggondolni a kemény valóságot is.

Rendben, intsünk búcsút egymásnak, de mi lesz az államadóssággal? Hogyan lehet kettévágni a hadsereget vagy éppen az egészségügyi rendszert? Ha a „teljes” ország az EU tagja, mi lesz a különváló tartománnyal? (A skótok esetében ez utóbbi kérdésre kijózanító választ adtak Brüsszelből: semmi nem lesz, tessék újra jelentkezni és végigcsinálni az egész csatlakozási folyamatot. Uniós illetékesek még azt is meglebegtették, hogy egy független Katalónia EU-felvételi kérelmét garantáltan megvétózná Spanyolország. Kell ez nekik...?)

S azért az sem mindegy, hányan áhítoznak a nehezen kivívható önállóságra. Miután – a spanyol kormány tiltása miatt – a katalánok nem népszavazást, csak konzultációt rendeztek, hivatalos részvételi arányról sem beszélhetünk, de az El País napilap becslése szerint a szavazásra jogosultaknak csak mintegy harmada járult az urnákhoz. A kétharmaduk otthon maradt. A lampionok helyett a kiszámítható hétköznapokra voksoltak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.