galéria megtekintése

Fenntartói viszonyok

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 06. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

Nagyobb szerepet kapott a lokalitás, és sokkal világosabbak lettek a fenntartói viszonyok – mondotta a megyei múzeumi rendszer átalakításának eredményeiről Halász János kultúráért felelős államtitkár a vidéki múzeumok szövetségének konferenciáján. Ami akár igaz is lehet, de az a korábbi megyei múzeumvezető bizonyosan másként látja, akit az átalakítás után az új fenntartó, az észak-magyarországi település polgármestere úgy rúgatott ki, hogy a felmondási idejét sem dolgozhatta le.

Ő azért tudott volna mesélni ezekről a világosabb fenntartói viszonyokról. Nyilvánosan megszólalni viszont kevesen akartak, vagy ahogy manapság szokás: mertek. A volt Zala megyei múzeumigazgató, aki egyébként Hiller István minisztersége idején is nagy kritikusa volt a vidéki gyűjteményeket hátrányosan érintő rendelkezéseknek, most is bátran szólt hozzá. Igaz, ő már nyugdíjas – ahogy viccesen meg is jegyezte, kikacsintva a „viszonyokra”.

A vidéki múzeumi rendszer 2011 -ig minden megyében hálózatszerűen szerveződött egy- egy központi múzeum köré, a rendszert pedig a megye tartotta fenn, állami támogatással. A jelen kormány idején végrehajtott reformok ezt a közel ötvenéves szisztémát borították fel.

 

Előbb a fenntartás feladata ideiglenesen állami kézbe, a megyei intézményfenntartó központokhoz került, majd a kisebb-nagyobb települések önálló fenntartóként megkapták a területükön lévő gyűjteményeket.

A korábbi központi múzeumok például – Komárom-Esztergom és Pest megye kivételével – a megyeszékhelyekhez kerültek, „megyei hatókörű városi múzeumként”. A döntéshozó úgy képzelte, hogy a városok majd lokálpatriotizmusból tisztesen kiegészítik a lecsökkenő állami támogatást, így a múzeumoknak jobb dolguk lesz, mint valaha volt. Ha meg mégsem, hát vegyék elő végre a kreativitásukat, és izgalmas programtervekkel nyerjenek pályázati pénzeket.

Halász János a megreformált rendszer első tiszta évét, a tavalyit értékelve elmondta, az előző évhez képest nőtt az állami támogatás: 2,4 milliárd forintot kaptak a megyei hatókörű múzeumok, 910 milliót pedig a kisebb, területi múzeumok. A volt megyei hálózat tehát összesen 3,31 milliárdot. Jövőre az összeget emelik 230 millióval.

Azt azonban már nem tőle, hanem egy másik előadásból tudták meg a jelenlévők, hogy az összeg így sem fogja elérni a „reform” előtt biztosított állami összeget. Csökkentek a saját bevételek is, bár a pályázatokon a múzeumok valóban sikeresebben szerepeltek, és a fenntartó városok is a zsebükbe nyúltak plusztámogatásért.

Már ha tudtak. Debrecen például tudott 150 millió pluszt adni a Déri Múzeumnak, de Békéscsabán, Egerben, Salgótarjánban, Szekszárdon és Zalaegerszegen az önkormányzat egy kanyi forinttal sem egészítette ki a szárnyai alá rendelt megyei hatókörű múzeum költségvetési támogatását. Amiből végképp világossá válik, hogy korántsem mindegy,milyen a fenntartó, és milyen a viszony, amelyről beszélünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.