galéria megtekintése

Fenegyerek

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 26. számában
jelent meg.

Tömpe István
Népszabadság

Élnénk békében, de ránk rúgták az ajtót; a kormányfő fogalmaz így. Európa határait megvédjük, az unió pedig legyen hálás, ne beszéljen ostobaságokat. Felháborodásunk hangja Szijjártó Péter, az unortodox hajzatú és szavú külügyminiszter, aki nyilatkozatait gyakran olyan kifejezések kíséretében teszi meg, amelyekért még az első generációs, feltörekvő yuppie-k zártkörű futsalmeccsén is kizárás járna.

A Jobbik futócipőjét egyelőre a Fidesz használja, a radikálisoknak a szélről kell újraindulniuk. Az ellenzékről nincs mit mondani. Orbán Viktor a rá jellemző ügyességgel és eltökéltséggel az európai klub első osztályába került, annak is inkább az elejére. Immár összeurópai grundon játszó politikus. Olyan kerítést épített, amely az európai jobboldalon szavakból már többször is felépült.

Orbán kerítése az európai megoldás részévé vált. Sokan ugyan ellenzik, de nincs olyan európai határozat, amely lebontására kötelezné Magyarországot. A kényes európai ízlésnek aligha felel meg, de a Nyugatra és Északra törekvő milliós migráns tömeg még nagyobb veszélyt jelent. Pár napja Európa elhatározta, hogy a menekültek kisebb részét befogadja, a kvótákat azonban a visegrádiak leszavazták, majd kiderül, mennyire komolyan, közben a figyelem a válságövezet és Törökország felé fordult. Nálunk tombol a diplomáciai háború, szomszédainkkal összekaptunk, l. Szijjártó fentebb.

 
Marabu rajza

A migránsháborúban aratott fényes győzelmek ellenére vagy éppen azért: a magyar kormány átvette az európai bad guy szerepét. Lassította a migránsáradatot, de a bevezető gyűlöletkampány, az embertelennek mutatott bánásmód, a neveletlen hangoskodás, a bárdolatlan diplomáciai fellépés hatására Európa nagyobb országai Orbán ellenfeleivé váltak. Valahogy ezt gondolják: köszönjük, Orbán úr, a kerítést, bár ezt sohasem mondjuk hivatalosan, sőt, de ezt a politikai utcagyerektempót nem tűrjük.

Magyarország ma címlaphős, mint az első számú európai rosszfiú. Mint tíz éve (s kicsit most is) Szerbia. Schengen egyelőre szünetel, Ausztria és Németország keményen szigorítja a határellenőrzést. A helyzet alakul, a válság egyes helyeken összenyomja Európát, másutt szétnyomja, ahol gyenge az összetartás. Orbán nem kapja meg a dicsőség koszorúját, marad az európai közvélemény számára egy különös ország, egy különös törzs helyi vezére. A bad guy. A filmiparból és kommunikációból tájékozódó magyar uralkodóosztály nyilván számol ezzel is.

Van abban valami, hogy a magyar kormány gesztenyéket kapart ki a tehetetlen uniónak, meg hogy hálátlan, de hát ez a magyar sors a törökök óta, és mi időközben megokosodhattunk volna. Egyelőre azzal kell számolni, hogy nehéz lesz kijönni a bad guy szerepéből. A tetejében, mintha Európa magja, középen Nagy Károly országaival, nekiállna tanulni a tömeges bővítés kurdarcaiból, Orbán külpolitikai és belpolitikai háborúiból is, amelyhez most más visegrádiak is csatlakoznak.

Ha Európa irányításában fellép egy erős karakter, erős országból és nemzetközi háttérrel (lehet ez Merkel is keményebb formában), még inkább a másodosztályba kerülhetünk. A végén akár másik ligát is szervezhetünk magunknak és barátainknak. Egyelőre kevés vállalkozó csapatot látunk, de ha a közép-ázsiaiakat is bevesszük, meglesz a kényelmes tizenhat induló.

A migránsok vándorlása ürügyén folyik a hatalom koncentrációja. Az egyik nyilatkozó által statáriálisnak nevezett törvény és a rasszista közbeszéd erősödése baljós perspektíva. Egyelőre a választók folyamatos háborút látnak a televízióban, az izgatott riporterek szövegelését időnként megszakítja egy-egy hálálkodó nyilatkozat Európából a magyar miniszterelnök védelmében. Ha majd kevesebb a bevándorló, érdemes lesz körbenézni, merre fordult el az ország.

A szerző közgazdász

*Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Ezt már olvasta?

Heimer György: Schengen vége?

A Szerk.: Gyoda

Simkó János: Nem jókedvünkből tesszük

Dési András: Hadvezér a volánnál

Hargitai Miklós: Ugyanaz a folyó

Hajba Ferenc: Egy lábon szaladva

Révész Sándor: Bicske: Auschwitz?

Gombár Csaba: Nyilas Misi – a lúzer

Ungváry Krisztián: Tilos a tovaris!

Miklós Gábor: Horn szobra és a reform

Megyesi Gusztáv: Geodéták gyávasága

Tovább a Vélemény rovatba: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.