galéria megtekintése

Felvont szemöldök

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 04. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Jó volt végre európai politikust látni Budapesten. Ebben a minőségében sajnos egyedül volt, hiába állt mellette a magyar miniszterelnök.

Angela Merkel nem rúgta rá az ajtót az illiberális demokratákra, de nem csinált titkot abból, hogy nem ért velük egyet. Annyit engedett meg magának, hogy elmondja, a magyar kormánynak nagy parlamenti többsége ellenére értékelnie kellene az ellenzék, a civil társadalom és a média szerepét. Meg egy fintort, egy felhúzott szemöldököt, amikor Orbán érvelt saját demokráciafelfogása mellett.

Az Andrássy egyetemen azután az is kiderült, hogy egy európai politikusnak nem kell félnie a kérdésektől, elvégre vannak rájuk válaszai. A magyar kormányfő azonban szemlátomást tart a kérdésektől, különben a közös sajtóértekezleten itthonról nem csak a közmédia egyetlen képviselője juthatott volna szóhoz.

 

Utólag az is világos, hogy a magyar kormány eltaktikázta magát. Túl nagy várakozást keltett, túl nagy tétet tett erre a látogatásra. Nem vált be a „háromórás négyszemközti” tárgyalásról szóló előzetes szivárogtatás – a vendég ennek kevesebb mint a felét szentelte Orbánnak, ami nem szokatlan, legfeljebb a magyar blöff miatt kínos volt.

A miniszterelnök múlt heti, a diplomáciai tárgyalások mibenlétéről szóló rádiós eszmefuttatása is új fényben tűnik fel most, hogy kiderült, az ilyen megbeszélésektől sem idegen némi bírálat megfogalmazása. Végül az a kormányzati sejtetés sem igazolódott, hogy minden problémás kérdést sikerült volna előre rendezni, „csupán” az Oroszország ellen bevezetett szankciók ügyében lehet nézetkülönbség.

Valami nem stimmelt Merkel és Orbán között, sajtóértekezletükön nem volt barátságos a légkör. Akadt megfigyelő, aki azt is megjegyezte, hogy a kancellár asszony csak „kollégaként” említette vendéglátóját, pedig mondhatott volna „barátot” is. Egyes beszámolók szerint a legélesebb, bár nem kizárólagos konfliktus valóban az Oroszország elleni szankciók körül alakult ki. Angela Merkel nem utolsósorban azért jött, hogy bebiztosítsa az uniós egységet. És ezt most már aligha fenyegeti Budapest külön utas politikája.

Ez az egyik fele volt küldetésének, de a többit illetően is jelentős haszonnal távoztak. Sikerült megoldaniuk az RTL Klubot sújtó reklámadó ügyét, a paksi beruházásba bevonják a Siemenst, és más német cégek is jó lehetőségekhez juthatnak Magyarországon. És még a magyar külpolitikáról mondják irányítói, hogy a gazdasági érdekek vezérlik...

Orbán Viktor a látogatás előtt feltételezte, hogy Európát és benne Németországot több választja el az Egyesült Államoktól, mint Oroszországtól. Remélhetően ez a tévhite mára eloszlott. Az persze igaz, hogy Vlagyimir Putyin nem fogja felvonni a szemöldökét az „illiberális demokrácia” kifejezés hallatán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.