galéria megtekintése

Felvidéki fecskék

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 23. számában
jelent meg.


Szilvássy József
Népszabadság

Nemzeti ünnepünk hírözönében eléggé elsikkadt a szlovákiai Híd és a Magyar Közösség Pártja révkomáromi elnökeinek bejelentése, amely szerint közös listán indulnának a november 15-re kiírt helyhatósági választásokon, Czíria Attilával, az MKP helyi vezetőjével mint polgármesterjelölttel. Bastrnák Tibor pozsonyi parlamenti képviselő pedig a lakóhelyén nem a vetélytársa, hanem a szövetségese lesz.

Mindketten okultak a négy évvel ezelőtt történtekből, amikor a durva sárdobálást, viszálykodást követő szétszavazások miatt a felvidéki magyarság jelenlegi szellemi fellegvárában a nevető harmadik, éspedig szlovák jelölt lett a befutó, aki aztán részint a felkészületlensége, részint a különböző érdekcsoportok gáncsoskodása miatt képtelen volt irányítani a várost. Aligha kell hangsúlyozni, hogy a meddő csatározások legnagyobb vesztesei a révkomáromi polgárok voltak.

Hasonló józan törekvések más dél-szlovákiai településeken is éledeznek. A két párt vezetői azonban még mindig makacsul fújják az önigazoló nótájukat. Berényi József, az MKP elnöke szerint ahol jelentős többségben élnek a magyarok, mérkőzzenek meg a két párt képviselői, s csak másutt indokolt az összefogás. Mire Bugár Béla újra meg újra megüzeni neki: elképzelhetetlen, hogy néhol együtt induljunk, máshol viszont egymás ellen kampányoljunk.

 

Eközben mértékadó felmérések azt igazolják, hogy a szlovákiai nemzetrészünk gyalogpolgárai közül egyre többen unnak rá ezekre a recsegő bakelitlemezekre. Szeretnék, hogy végre a két párt vezetői ne csak szólamaikban, hanem tetteikben is igyekezzenek értelmes egyezségre jutni. Amihez a felvidéki magyarság sorskérdéseit és valós érdekeit szem előtt tartó, nem pedig a pártszempontokat érvényesítő budapesti kormánypolitika is hozzájárulhatna.

A kabinet Erdélyben és a Vajdaságban bizonyíthatóan kegyenceket és mostohagyermekeket különböztet meg: mostanság újra az RMDSZ, hosszabb ideje pedig a VMSZ számít kedvencnek, az Erdélyi Magyar Néppárt, valamint az öt vajdasági magyar politikai tömörülés mintha büntetésben volna. Szlovákiában még elfogultabbak, hiszen számukra csak az MKP létezik, a Híd Kövér László megítélése szerint nemzetáruló, mások pedig semmibe veszik. Pedig két éve legalább 140 ezer felvidéki magyar voksolt erre a pártra, amelynek támogatottsága azóta egyszer sem süllyedt az ötszázalékos parlamenti küszöb alá.

S nem a „becsehelést”, hanem a demokratikusan gondolkodó szlovákokkal való együttműködést hirdetik. Ezért a politikai bölcsesség és a valódi nemzetpolitikai érdek azt kívánná, hogy legalább a révkomáromi kezdeményezésre a Fidesz illetékesei ne vonják össze rosszallóan a szemöldöküket. S akkor az MKP vezetői is kivárnák, hogy a két révkomáromi politikai fecske képes-e legalább a kikeletet elhozni a szlovákiai magyar közéletbe, vagy kezdeményezésük az olykor lappangó, máskor sistergő ellentétek miatt nem lesz több hamvába holt ötletnél.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.