galéria megtekintése

Feltételes megálló

2 komment


N. Kósa Judit

A budapestiek, akik másfél évvel ezelőtt vállvonogatva vették tudomásul, hogy a Fidesz minden teketória nélkül megszünteti a főváros önkormányzatát, lassan ráeszmélhetnek, miért is volt jobb nekik, amikor még létezett a közvetlenül választott Fővárosi Közgyűlés. Igaz, az oda bekerült képviselők valóban kaptak fizetést (ordító demagógiával ezt bélyegezte pazarlásnak a kétharmad), viszont afféle kis budapesti parlamentként választóik nevében testületi kontrollt gyakoroltak a politikai döntések fölött.

Nem állítom persze, hogy a korábbi rendszerben a kormány nem tehette volna tönkre Budapestet, nem barmolhatta volna szét a tömegközlekedést és/vagy az összes többi közszolgáltatást, de hogy legalább égedelem nagy botrány lett volna belőle, az krucifix. Hiszen annak a vérlázító döntésnek, amely úgy „finanszírozza" a BKV-t, hogy máshonnan von el pénzt, valamilyen módon át kellett volna mennie a közgyűlésen, és a képviselők legalább élhettek volna az érveléshez való demokratikus jogukkal. A mostani testületnek viszont a kerületi polgármesterek a tagjai: többségükben fideszes pártkatonák – gondoljanak csak Kocsis Mátéra –, akik az ilyen helyzetekben, amikor a kerületi és a fővárosi érdek is egymásnak feszül, borítékolhatóan a legegyszerűbb megoldást választják. Szomorúan csóválják a fejüket, aztán nagyokat hallgatnak.

Az ország és a város érdeke, valamint a józan ész is azt követelné meg, hogy Budapest és vonzáskörzete – hiszen ezeket a településeket ezer szál köti össze – egyre inkább összehangolja közszolgáltatásait és mindennemű közösségi döntéseit, s hogy az állam is egységként tekintsen rájuk. Ehelyett a Fidesz előbb Budapestet szeletelte fel huszonhárom egymással óhatatlanul versengő részre, most meg az agglomerációt lehetetleníti el szántszándékkal.

 

Mondjuk, az okok is megérnének egy misét. Jó volna tudni, mi és miért történik olyankor, amikor a húsz éven át teli szájjal demszkyző Fidesz a saját embere elé teszi ki a lábát, és vigyorogva nézi, ahogy Tarlós az orrán csúszik le a pályáról. Mi járhat a fejükben, amikor az ország fővárosát és annak környékét, minden ötödik magyar otthonát csuklóztatják? Valóban csupán megtébolyodtak-e, amikor például a sehonnan sehová vezető felcsúti kisvasútba öntik számolatlanul a pénzt, a BKV-tól meg elszipkázzák, mit sem törődve – hogy mást ne mondjunk – a környezet állapotával meg a választók érdekével?

Tán sosem tudjuk meg. De afelől kétségünk se legyen, valami megoldás születik. A kormány, amely a bajt előidézte, fellép holmi „mentőcsomaggal", a jóhír-kommandó büszkén jelenti, hogy lám, Orbán ismét az emberek pártját fogta, a buszok kimennek Nagykovácsiba, a HÉV nem fordul vissza Békásmegyerről, és a diadaljelentés pillanatában Tarlós is oda fog állni a csoportképre. Úgy néz majd ki, mint aki citromba harapott, de hát ő vállalta, nincs választási lehetősége. Egyszóval megy majd minden, mint eddig. Budapest pedig csendben rohad tovább.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.